Kurtuluş'un Efsaneleşmiş Lezzet Durakları

mekan.com
2 Mart 2016
1 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Tarihi dokusunu olabildiğince korumaya çalışan Kurtuluş, eski esnafları, komşuluk ilişkileri ve unutulmaya yüz tutmuş mahalle kültürüyle, hala dimdik ayakta durmayı başaran semtlerden biri. Bir Kurtuluş Caddesi var ki, aradığınız herşeyi bulabilir ve buna karşılık şaşkınlığınızı gizleyemeyebilirsiniz. Uzun yıllardır hizmet veren, markalaşmış, eskimeyen ve efsaneleşmiş mekanlarıyla küçük bir Kurtuluş turu yapalım dedik ve bu yazıyı hazırladık. 

Nazar Pastanesi



69 yıllık bir işletme olan Nazar Pastanesi’ni şu anda, daha çocuk yaşta orada çırak olarak işe başlayan Bahattin Bey işletiyor. Özellikle profiterolüne bayılacaksınız. Hatta bugüne kadar yediklerinizi tamamen unutacaksınız desek mübalağa etmiş olmayız. Özel Belçika çikolatasından yapılan profiterol, günlük olarak taptaze satışa sunuluyor. Eklerler ve tartoletler de bir o kadar lezzetli ve cezbedici. Baruthane Caddesi üzerinde bir şubesi daha bulunan Nazar Pastanesi, otorite kabul ettiğimiz Vedat Milor’dan da tam not almış bir müessese. 

Pelit Turşucusu



Pelit Turşucusuna doğru yürüyorsanız, yaklaştığınızı mis gibi kokudan anlayabilirsiniz. Dükkana sığmayan lezzet kokuları, içeriye girip bir bardak turşu suyu içmeniz için sizi teşvik edecektir. Lahanadan salatalığa, pancardan bibere pek çok çeşit turşu bulabileceğiniz Pelit’te, şalgam, sirke ve salça da satılıyor.

Adana Ocakbaşı



İstanbul’un neredeyse her yerinden müşterisi olan Adana Ocakbaşı, yıllardır müdavimlerinin yüzünü güldürüyor. Hatta müdavimlerinin hassasiyetine verdikleri değerden ve mekanın ruhunu zedeleme korkusundan ikinci bir şube açmıyorlar. Kebapların yanında, pek çok sakatat çeşidini de bulabileceğiniz Adana Ocakbaşı, en beğenilen olarak Kurtuluş’ta hizmetine devam ediyor.

Madame Despina


Fotoğraf Kaynak: buyukkeyif.com

Salaş bir meyhane olsun, şöyle bahçesinde asmalar altında keyif yapayım, mezelerin de tadına doyamayayım diyorsanız, Madame Despina tam size göre. Girişte kocaman bir fotoğrafla konukları karşılayan Madame Despina, adeta zaman tüneline giriyormuşsunuz hissi yaratıyor. Canlı sazlar eşliğinde, enfes yemeklerin ve mezelerin keyfini çıkaracağınız bir demlenme gecesi için Madame Despina, en köklü adreslerden biri.

Suat Usta 33 Mersin Tantuni



Dürüm ya da ekmek arası enfes bir tantuni için, ta nerelerden Suat Usta’ya gelenler var bir bilseniz! Yanına da açık, köpüklü bir ayran söylemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Göreme Muhallebicisi



Sabah kahvaltısından gece atıştırmalığına kadar herşeyi bulabileceğiniz Göreme Muhallebicisi’nin en favori lezzeti menemeni. 50 yılı aşkın bir zamandır hizmetine hiçbir özelliğinden ödün vermeden devam eden mekanın tatlıları ve özellikle de kaymağı denemeye değer.

Tuana Meze Evi

Fotoğraf Kaynak: tuanamezeevi.com.tr

Kurtuluş’un en önemli mekanlarından biri de Tuana Meze Evi. Favadan yaprak sarmaya, zeytinyağlı dolmadan haydariye, şakşukadan topiğe, meze namına ne ararsanız bulabileceğiniz Tuana’nın, şarküteri bölümü de oldukça iştah kabartıcı. 

Damla Dondurma & Boza



Yaz, kış demeden dondurma sevdasına engel tanımayan mekan Damla Dondurma & Boza, müdavimlerinin ilgisinden oldukça memnun. Kışın sembol içeceği bozayı da hakkıyla yapan nadir mekanlardan biri olan Damla Dondurma & Boza’da, dondurmanızı kağıt helva arasında denemenizi tavsiye ederiz. 

Ana Fotoğraf Kaynak: buyukkeyif.com