Lezzetin Kimyası: Moleküler Gastronomi!

Gastronomide yeni bir soluk... Moleküler gastronomi! Peki nedir bu moleküler gastronomi?

Moleküler Gastronomi, yemeğin pişme sürecinin her aşamasında ortaya çıkan kimyasal ve fiziksel değişimleri inceleyen bir bilim dalıdır. Birçoğumuz Moleküler Gastronomi'yi sunum amaçlı olduğunu düşünüyoruz; doğru fakat eksik. Moleküler Gastronomi alışılmışın dışında sunumların haricinde, klasik gıda kombinlerinin çok ötesinde kombinasyonlar ortaya çıkararak modern pişirme teknikleriyle yemeği hazırlamaktır.



Fransız kimya porfesörü olan Herve This, fizik profesörü Nicholas Kurti ile birlikte 1980'lerde Moleküler Gastronomi'nin temellerini atmıştır. Yemeğin sadece bir sanat değil bilim olduğunu benimseyip yemeklerin özündeki tepkimeleri inceleyip, değirtirmeye çalıştılar.



Moleküler Gastronomi, aşçılara ve kimyacılara bir kase çileğin verdiği tadı yeniden tasarlayıp olağanüstü işlemlerden geçirerek çok başka bir formda sunma imkanı veriyor. Zaman geçtikçe yayılan ve yayıldıkça gelişen Moleküler Gastronomi ister amatör ister profesyonel seviyede olsun işletmeleri ya da chefleri daima bir adım öne çıkarıyor.