Makarna Efsanesi ve Pratik Makarna Sosları

İtalya’nın bağrından kopup sofralarımızı şenlendirmiş, öğrenci evlerinin vazgeçilmezi, çat kapı misafir için pratik bir doyumluk, ''İstanbul'da En İyi Makarna Yapan Mekanlar'' listemizi hazırlama sebebimiz, çocukların en sevdiği yemek makarna hakkında lezzetli bir yazı okumaya hazır olun!

Fotoğraf Kaynak: ebebekcocuk.com

Kökeni M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan, toplumsal ve siyasi değişimlerle yüzyıllar içerisinde gelişmiş, Dünya’nın her tarafında bilinip, sevilen zengin İtalyan Mutfağı’nın gözdesidir makarnalar. İtalyan mutfağının en çok bilinen ve sevilen yiyeceği olan makarna, farklı boyut ve şekillerde olabilen eriştelerdir aslında. Şekillerine göre penne, maccheroni, spaghetti, linguine, fusilli, lazanya ve içlerine konan malzemeye (ravioli, tortellini) göre isimlerini alırlar. Yöresel isimler de alan toplamda yüzlerce makarna çeşidi bulunmaktadır.

Türkiye'de ilk makarna üretimi, sanayi olarak 1922 yılında başlamış. 1980'li yıllarda makarna fabrikalarının üretiminin artması ile Dünya’da makarna üreten ülkeler arasında 5. sıraya yerleşmeyi başarmışız. Ayrıca Türkiye, İtalya'dan sonra dünyanın en çok makarna ihraç eden ülkesi olarak göğsümüzü kabartıyor.

Makarna Şişmanlatır mı?



Makarna değil soslar şişmanlatır! Hakkında kilo aldırdığı gibi pek çok söylenti olan makarna, durum buğdayından yapıldığından, kompleks karbonhidrat içerir ve kan şekerini hızla yükseltmediği için diyetlerde kalori değeri hesaplanarak tüketimine belirli miktarlarda izin verilir. 100 gram makarna 350 kalori, %10 protein ve %70 karbonhidrat içermektedir. B grubu vitaminlerin ise önemli kaynağıdır. Tam buğday unu makarna tercih ederseniz de fazladan %30 posa ve %40 B vitamini almış olursunuz. Fakat asıl önemli olan makarnayı ne ile yediğinizdir. Bol kremalı ve yağlı soslarla yiyeceğiniz makarnanın masumiyetinden şüphe etseniz iyi olur.

Makarna Soğuk Suyla Yıkanmalı mı?



Asla! En çok tartışılan ve mutfak hataları içinde en çok tekrarlanan, haşlanmış makarnayı soğuk su ile yıkamak, tüm vitamin ve besin değerlerini kaybetmesi anlamına geliyor. Bu nedenle makarnanızı istediğiniz kıvamda haşlayıp fazla suyunu süzdükten sonra (ki bazıları o suyla birlikte de yemeyi tercih edebilir) önceden hazırlamış olduğunuz sosla karıştırarak yemeniz en doğrusu olacaktır.

Sos demişken, makarnanızın lezzetine lezzet katacak farklı birkaç tarifi de sizlerle paylaşmak istiyoruz. Damak tadınıza en uygun olanı, zaman kaybetmeden hızlıca hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz. 

Bolonez Soslu Makarna



Domates püresinin içinde bir parça salçayı eritip, havuç ve kıyma ile buluşturduğunuzda tadından yenmeyecek makarnanızın üzerine biraz da parmesan dökmeyi unutmayın.

Pesto Soslu Makarna



Çam fıstığı, taze fesleğen, sarımsak ve zeytinyağını karıştırarak evde hazırladığınız sosu gönül rahatlığıyla makarnanıza katabilirsiniz. Makarnaya en çok yakışan şey parmesan peynirinden de üzerine biraz rendelerseniz parmaklarınızı bile yemeniz mümkün.

Beşamel Soslu Makarna



Haşlanmış makarnanızın içerisine arzu ettiğiniz ve en çok sevdiğiniz peynirleri rendeleyip güzelce karıştırın ve fırın tepsisine serin. Üzerine tereyağı, un, süt ve rendelenmiş muskattan hazırladığınız beşamel sosu her tarafına dağılacak şekilde yayın. Son olarak da rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpip fırına verin. İşte bu kadar basit!

Kremalı Ve Mantarlı Makarna



Belki de makarnanın en çok sevilen hali olan, kremalı ve mantarlı makarna için, mantarlarınızı doğrayıp sarımsak ve birazcık zeytinyağı ile tavada pişirin. Kremayı ekleyip birkaç dakika daha kaynattıktan sonra makarnanızla karıştırabilirsiniz. Taze fesleğen ve parmesanı da unutmuyoruz tabi.

Afiyet olsun :)