mekan.com Editörleri Sizler İçin Gezdi: En Yeni Kuzguncuk Rehberi

mekan.com
2 Mayıs 2016
23 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Bu hafta rehberimiz, Boğaziçi’nin en naif semti olan Kuzguncuk’tan. İstanbul Anadolu Yakası’nın ilk Musevi yerleşim bölgesi olan Kuzguncuk, tarihi yapıları, sakinliği ve vazgeçmediği mahalle kültürüyle nezihliğini korumuş nadir semtlerden biri. 17. yüzyılda bir Musevi Köyü olarak anılan bu yerleşke, uzun yıllar gayrimüslimlerin ağırlıkta olduğu bir yer olarak dikkat çekiyor. Sonrasında etnik ve dini çeşitliliğin harmanlandığı semt, günümüze kadar bu ahengini korumayı başarmış durumda. 1864 yılında çıkan büyük yangında oldukça zarar gören köy, sonrasında inşaa edilen sıralı, tek ve cumbalı evler, konaklar, eski tip apartmanlar ve yeni jenerasyon binalarıyla şimdilerde özellikle fotoğraf tutkunları için adeta bir cennet.



1896 - 1988 yılları arasında yayınlanmış olan ve Türkiye’de dizi kültürünün başlamasını sağlamış, başrollerini Şevket Altuğ ve Perran Kutman’ın paylaştığı ‘’Perihan Abla’’ dizisiyle ünlenen semt, şöhretini 2000’li yıllara kadar sürdürmüş ve ‘’Ekmek Teknesi’’ adlı diziyle yurdun pek çok yerinden İstanbul’u ziyaret edenlerin mutlaka uğradıkları yer haline gelmiştir.



Son dönemlerde hizmet sektöründe yaşanan hızlı ilerlemeyle pek çok yeni mekana kavuşan Kuzguncuk’u keşfetmek isteyenlere, eski ve yeniyi iç içe sunduğumuz bir rehber hazırladık. Baharın bu en güzel döneminde, sakinlik arayan İstanbullular'a kültür sanat, yeme - içme ve doğayla bütünleşmiş Kuzguncuk’tan en güzel öneriler bu rehberde ;)

Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi



Kuzguncuk rehberi hazırlayıp da, Çınaraltı Çay Bahçesi ile başlamamak tabiki olmazdı. Hemen sahilde bulunan Çınaraltı, semtin en eski mekanlarından biri. Kahvaltı ve tost çeşitleri bulabileceğiniz gibi, meşhur Kanlıca Yoğurdu’nu da denemenizi tavsiye ediyoruz. Kapalı alanının yanı sıra, denize nazır ağaçlar altında bulunan alanda da servis veren Çınaraltı Çay Bahçesi, her mevsim Boğaz’ın güzelliğini tadabileceğiniz nadide yerlerden biri.

İsmet Baba Restaurant



1950’li yıllarda TODORİ’nin meyhanesi olarak anılan mekan, yıllar içinde değişik amaçlar için kullanıldıktan sonra Mehmet İsmet Dökmecier tarafından yeniden meyhane haline getirilmiş. Ailenin 3. nesli tarafından işletmesi sürdürülen İsmet Baba Restaurant, konumu itibariyle İstanbul’un en özel manzarasına sahip mekanlar arasında yerini alıyor. Zengin meze ve taze balık çeşitleriyle dikkat çeken restoran, pek çok ünlü ismin müdavimi olduğu özel yerlerden biri olmayı da başarmış.

Asude Cağ Kebabı & Ev Yemekleri



''Ekmek Teknesi'' dizisinin çekildiği o meşhur dükkan şimdilerde bir kebapçı. Asude Cağ Kebabı adıyla hizmet veren mekanın hemen yanın da, aynı işletmeye ait, Asude Ev Yemekleri sulu ev yemekleri servis ediyor. Her gün değişen ve çeşitlilik gösteren menüsüyle dikkat çeken mekan, yaratılmış olan samimi esnaf lokantası atmosferiyle özellikle öğle saatlerinde ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Asude Çayevi



Asude Cağ Kebabı ve Asude Ev Yemekleri’nin hemen karşı köşesinde bulunan Asude Çayevi de konumu itibariyle Kuzguncuklular'ın ve Kuzguncuğu ziyarete gelenlerin uğrak yerlerinden biri.

Kuzguncuk Balıkçısı



19 yıl önce Limonluk Kahvesi olarak açılan mekan, Kuzguncuk’un değişen çehresinde yenilenerek ‘’Kuzguncuk Balıkçısı’’ olarak hizmete devam ediyor. Şirin ve ferah dekorasyonu ile içinizi açacak olan mekanda birbirinden leziz balıklar yiyebilirsiniz. Ayrıca üst katında bulunan şömine sayesinde kışın balık keyfinizi iki katına çıkarmanız da mümkün.

Vertigo Eskici



Kurumsal hayattan yaka silkip, hayallerinin ve yeteneklerinin peşine düşen Beyza Kilvas, iki yıl önce açtığı, ikinci el eşyalar ve antikalar bulunan dükkanıyla Kuzguncuk’a renk getirenlerden biri. Elektroniklerden kıyafete, aksesuarlardan aydınlatma ürünlerine kadar pek çok şeyi bir arada bulabileceğiniz Vertigo Eskici’de, nostalji dolu zamanlar geçirebilir ve günümüz vintage modasına ayak uyduracağınız eşyalar bulabilirsiniz. Bunun yanında Beyza’nın keyfine doyulmayan sohbeti ve enerjisi de alışverişinize bambaşka bir hoşluk katacak.



Betty Blue



Renkli atmosferinde, sımsıcak yaklaşımlarıyla konuklarını ağırlayan Betty Blue, sağlıklı kahvaltıları ve mutfağında tüm gün boyunca sunduğu enfes yemekleriyle Kuzguncuk’un en gözde mekanlarından biri. 

Cemo Tuhafiye



Kuzguncuk’un adeta simgesi haline gelmiş olan Cemo, lakabını aldığı Cemile Hanım tarafından 1981 yılında açılmış. 35 senelik mekan, eski bir binanın içinde oluşu, dolapları ve vitriniyle dönem filmlerinden fırlamış gibi. Dükkanı en ilginç kılan şüphesiz nevi şahsına münhasır sahibi Cemile Hanım. 70’lere özgü kıyafeti, yaşına rağmen koruduğu bakımlı hali ve içeriye girer girmez sizi etkisi altına alan samimi sohbeti ile Kuzguncuk esnafının genel portresini yansıtır incelikte. 

Masum Mutfak



Organik ve vejetaryen mutfağa sahip olan Masum Mutfak’ta, tarım ilacı, koruyucu madde, GDO ve yapay hiçbir  katkı içermeyen, tamamen ‘’masum’’ ürünler kullanılıyor. Kendi yaptıkları ekşi mayalı ekmeklerle kahvaltılarını ve yemeklerini sunan mekanda, bu ekmeğin yapımına dair atölye çalışmaları da düzenleniyor.



Yerel, mevsiminde ve organik sebze - meyve ile hazırlanan yemeklerin bir kısmı vejetaryenlere bir kısmı ise veganlara hitap ediyor. Üst katta bulunan ayrı bir odada farklı atölye çalışmaları düzenleyen Masum Mutfak’ın programını sosyal medyadan ya da internet sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.

Pita Kuzguncuk



Gün boyunca, lezzetli ev yemekleri sunan Pita, Kuzguncuk’un en popüler mekanlarından biri. Ferah iç alanıyla ve açık mutfağıyla güven veren Pita’da hanımların ellerinden çıkan yemekleri mutlaka denemelisiniz.

Bir Kuzguncuk Dükkanı





Farklı tasarımcıların, en özel ürünleriyle doldurulmuş olan Bir Kuzguncuk Dükkanı’nda birbirinden güzel mutfak eşyaları, aksesuarlar, takılar ve tablolar bulmanız mümkün. 

Harmony Sanat Galerisi



Alanında uzmanlaşmış isimlerin en özel serilerine, yıl boyunca ev sahipliği yapan Harmony Sanat Galerisi’nde bu ay, 11 Mayıs’a kadar Ursula Soltermann ve Yusuf Katipoğlu’nun resim sergisini ziyaret edebilirsiniz. Karma sergilerde genç yeteneklere de kapılarını açan Harmony Sanat Galerisi’ni ziyaret etmeyi ve etkileşimde kalmayı ihmal etmeyin.

Bencil Dükkan



Miniminnacık bir dükkana harika ürünler sığdırmış olan Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Dilay İçgüdel, çoğunu kendi yaptığı aksesuarlar, tablolar, defterler ve süslerle Kuzguncuk’un en çok ziyaret edilen mekanlarından biri. Dilay Hanım sadece sosyal medya üzerinden paylaşmak için, uzun süreler dükkanı meşgül edenlerden haklı olarak biraz şikayetçi. Anlayış göstereceğinizi düşünerek, mutlaka ama mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Kuzguncuk Bostanı



İstanbul’da yapılıp yapılabilecek en iyi hizmetlerden biri olan Kuzguncuk Bostanı, semt sakinlerinin büyük uğraşları ve aydın düşünceleriyle bugüne kadar varlığını sürdürebilmiş. İnsanların taze taze mevsiminde alışveriş yapabildiği, çocukların kurulan oyun alanlarında güvenle vakit geçirebildiği Kuzguncuk Bostanı’nda zaman zaman çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.



Sosyal medya’dan takip edebileceğiniz etkinliklerde, mahalle kültürü ve eski İstanbul geleneklerine dair pek çok buluşmaya şahit olabilirsiniz.

Pala’nın Yeri



Şirin mi şirin Pala Hasan Dede’nin samimiyetle karşıladığı dükkan’ın geçmişi aslında seyyar bir arabaya dayanıyor. Yıllarca seyyar el arabasında sakatat çeşitleri ve köfte satan Pala, 12 yıl önce Kuzguncukta bulunan bu mütevazı dükkanı açmış ve ailesiyle birlikte kalitesini bozmadan hizmetine devam etmiş.



Oyunculardan Cumhurbaşkanları’na kadar Pala’nın tezgahından yemek yemeyen kalmamış. Halen sakatat severlerin en çok tercih ettikleri mekan olan Pala’nın Yeri’nde böbrek favori. Tarihi donanımı ve tatlı sohbetiyle bizleri ağırlayan Pala Hasan Dede’ye tekrar teşekkür ediyoruz.

Kusat ( Kuzguncuk Sanat Tiyatrosu)



Günümüzün modernleşmeye ve bununla gelişen yozlaşmaya, çürüme ve katılaşmasına karşı harekete geçilerek açılan; içerisinde profesyonel gençlik tiyatrosu, sanat eğitim atölyesi bulunan ve organizasyonlar düzenlenen mekan, Kuzguncuk’un genel profiline uygunluğuyla dikkat çekiyor. Özellikle çocuklarla hem daha verimli zaman geçirebileceğiniz hem de aydınlık bireyler olma yolunda onlara güzel tohumlar ekebileceğiniz Kusat, Kuzguncuk’ta takip edilmesi gereken belki de en önemli noktalardan biri.

Kuzguncuk Sahaf



Kitap okuma oranının en yüksek olduğu semtlerden biri olduğunu düşündüğümüz Kuzguncuk’ta bulunan bu sahafta, aradığınız pek çok kitabı ve kaynağı bulmanız mümkün. Dopdolu görünen bu mekanda uzun zamanlar geçirmeniz olası.

İLGİLİ MEKANLAR