mekan.com Kitap Kulübü, ''Göbekli Tepe Muhafızı''yla Tarihi Pano Şaraphanesi'ndeydi

mekan.com
31 Mart 2016
10 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
mekan.com Kitap Kulübü olarak, üçüncüsünü düzenlediğimiz kitap ve tadım etkinliğimiz önceki gece Tarihi Pano Şaraphanesi’nde gerçekleşti. Yonca Eldener ile ''Göbekli Tepe Muhafızı'' adlı ikinci kitabını konuşup, blogger dostlarımızı ağırladığımız gece samimi bir atmosferde tanışarak başladı.



Pano’nun misafirperver işletmecilerinden Tuncay Durmaz, efsaneleşmiş şaraplarının tarihinden bahsederek, tadımını yapacağımız şarapları bizlere tanıttı. Mürefte'de üretilen şaraplar gemilerle getirilip Karaköy açıklarına bırakılırmış . Pano fıçılarının üzerinde Pano no.10 ve Pano no.59 yazarmış. Bu fıçılar miçolar tarafından kıyıya çekilip Pera’nın dar sokaklarından tahta at arabaları ile Pano 'nun alt katında ki mahzene bırakılıyormuş. Panayot her sabah erkenden gelip fıçılardan şişelere şarabı aktarır ve böylece misafirlerine servis edermiş. Pano’ya gittiğinizde, Panayot’un anısına sunullan Pano no.10 ve Pano no.59 adlı şaraplardan bizler gibi, siz de tadabilirsiniz. Şarapların yumuşak içimi ve özenli sunumu, tüm konukların memnuniyetini kazandı.



Panayot Papadopulos tarafından 1898 'de açılan Pano Şaraphanesi’nde, Panayot Papadopulos 'dan sonra  Ermeni vatandaşlarımızın işlettiği dönemde meze olarak '' paskalya yumurtası ve haşlanmış patates '' servis ediliyormuş . Günümüzde bu geleneğe peynir tabaklarındaki sunumla devam ediliyor.



Tarihi Pano Şaraphanesi’nin işletmecilerinden İsmet Ülger, güzel bir konuşma ile bizleri mekan hakkında bilgilendirdi.  5 yıl tadilat nedeniyle kapalı kalan Pano, yoluna Özgür Şef’le devam etmeye başlamış olsa bile, mekanın dokusunda hiçbir değişiklik yapılmamış. Menüde de değişikliğe gidilmemiş; yalnızca, Özgür Şef’in özenle hazırlanan enfes etleri eklenmiş. 



Tadımımız devam ederken, Yonca Eldener, ''Göbekli Tepe Muhafızı'' adlı kitabının öncesi ve sonrasına dair hikayesini bizlerle paylaştı. Milas’tan başlayıp Göbekli Tepe’ye uzanan hikayenin, nasıl sıfırdan adım adım doğduğunu, eşiyle birlikte gezmeyi çok sevdikleri yerlerden ve oradaki atmosferden yola çıkarak geliştiğini anlattı. İş hayatında önemli başarılara imza atmış ve yazarlığa da oldukça ısnmış olan Yonca Eldener, üçüncü kitabını yazdığının müjdesini de verdi. Ayrıca kitabını tüm katılımcılar için içtenlikle ve sevgiyle imzaladı.



mekan.com Kitap Kulübü olarak Tarihi Pano Şaraphanesi’nde, ''Göbekli Tepe Muhafızı'' adlı kitabı hakkında sohbet ettiğimiz Yonca Eldener ve blogger dostlarımızla gerçekleştirdiğimiz dopdolu etkinliğimizin küçük bir mahzen turuyla sonuna geldiğimizde, herkesin keyfi oldukça yerindeydi. Bizi içtenlikle ağırlayan Tarihi Pano Şaraphanesi’ne, İsmet Ülger’e ve Tuncay Durmaz’a, kitabını heyecanla okumaya hazırlandığımız Sayın Yonca Eldener’e ve tüm blogger dostlarımıza sonsuz teşekkürler.