Mustafa Kemal Atatürk’ün En Sevdiği Mekanlar

mekan.com
10 Kasım 2015
5 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Ata’mızın ölüm yıl dönümünde, onun yemek yediği, çay içtiği mekanları sizlerle paylaşmak istedik.

İkbal Lokantası

1922’de kurulan ve ilk adı Zümrüt Lokantası olan mekanın hikayesi şöyle: 1934 yılında burada yemek yiyen Atatürk mekanın sahibi Salim Usta’yı yanına çağırmış ve bir öneride bulunmuş. Lokantanın ismini İkbal koyarsa bahtının açık olacağını söylemiş ve Salim Usta da Zümrüt Lokantası’nı İkbal Lokantası olarak değiştirmiş.

ikbal lokantası
Foto Kaynak: onasor.com

Pandeli Restoran

Atatürk kolağası olduğu zamanlarda Pandeli’ye sık sık gelirmiş. Maaşı diğer memurlar gibi kısıtlıymış ve Pandeli bunu hissettiğinde kendi şivesiyle ‘Bırak begimu, aybaşında ödersin.’ dermiş. Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı olduğunda erkanıyla birlikte tekrar Pandeli’ye gelmiş ve Pandeli hesabı almamak için ‘Bırak begimu, aybaşında ödersin.’ demiş.

pandeli
Foto Kaynak: cornucopia.net

Urla Mahfel Restoran

1800’lü yıllarda bir Rum tüccar tarafından yaptırılmış olan Mahfel Konağı Kurtuluş Savaşı’na kadar ev olarak kullanılmış. Sonra ev sahibi ülkeyi terk edince ordu mahfeli olarak kullanılmaya başlanmış. 1920’den sonra Türkiye Cumhuriyeti’ne geçen ev yemek yenilen bir kulüp olarak kullanılmaya başlanmış. 1926 yılında Atatürk, çok beğendiğinden art arda iki kez Mahfel’i ziyaret etmiş.

urla mahfelFoto Kaynak: mahfelrestoran.com

İskele Restoran

Atatürk’ün Büyükçekmece ziyaretinde yemek yediği ve çay içtiği restorandır. Şu anda orjinal haline dönmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

iskele restoranFoto Kaynak: gurmerehberi.com

Pembe Köşk

Her yıl milli bayramlarda ziyarete açılan Pembe Köşk, Atatürk’ün yemek yemeyi çok sevdiği yerlerden olmuştur.

pembe köşkFoto Kaynak: alasayvan.com

Atatürk Orman Çiftliği Merkez Lokantası

Atatürk, Atatürk Orman Çiftliği’nin kuruluşunda zamanının çoğunluğunu çiftlikte geçirmeye başlamış. Atatürk’ün yemek yediği alanın ağaçlandırılması ve yeşillendirilmesiyle dostlarıyla yemek yediği güzel bir mekan haline gelmiş.

merkez lokantasıFoto Kaynak: radikal.com.tr