Nazarlardan Korunası Bir Mekan: Nazar Pastanesi

mekan.com
30 Kasım 2016
14 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Gazeteci arkadaşım Bülent Doruk, bir akşam yemeğe gelirken tatlı olarak profiterol getirmişti. ‘'Sana yiyip yiyebileceğin en iyi profiterolü getirdim.'' diye iddialı da konuşunca yemeğin sonunu iple çektim. Bilen bilir favori tatlım profiteroldür ve gerçekten Nazar Pastanesi'nin ki bugüne kadar yediğim en iyi profiteroldü. Kurtuluş'un en eski ve bilinen mekanlarından biri olduğunu da öğrenince gidip yerinde bu müthiş lezzetin sırrını keşfetmek istedim. Pastane'nin sahibi Bahattin Boğaz ile tanıştık ve Nazar Pastanesi'nin hem hikayesini hem de nazarlardan korunası ününü konuştuk.

Nazar-Pastanesi-Bahattin-Boğaz

Kurtuluş Caddesi üzerinde, son durağa gelmeden, sağda köşede minik bir dükkan Nazar Pastanesi. 1947 Rize doğumlu olan Bahattin Boğaz, 12 yaşında abisiyle birlikte İstanbul'a gelmiş. Bahattin Bey'in abisi Nazar Pastanesi'nin ustası olarak işe başlamış ve kardeşini de yanına almış. Daha sonraları İstanbul'un çeşitli müesseselerinde çalışan Bahattin Bey, 1974'te Nazar Pastanesi'ne tekrar dönmüş ve 1977'de de işletmeyi tamamen kendisi üstlenmiş. 18 yılını en iyi profiterolü yapmak için, mutfakta deneylerle geçiren Bahattin Bey, bu azmini ise şöyle açıklıyor: ''Benim uzun uzadıya çalışmalarım oldu. Mesleği fazla sevmem, mesleğime aşık olmamdan kaynaklanıyor bu. Bir insan işini severek yapmıyorsa, o işte muvaffak olması mümkün değil.''

Nazar-Pastanesi

Bunlar olurken aynı zamanda abisinin de desteğiyle 1960 yılında Bahattin Bey'in spor hayatı başlamış. Türkiye'nin en eski spor kulüplerinden biri olan Kurtuluş Spor Kulübü'nde atletizmle tanışan Bahattin Bey, o gün bu gündür sürekli koşan ve hem yurt içi hem de yurt dışında ödüllerle takdir gören de bir sporcu.

Nazar-Pastanesi

Gelelim profiterole! Bahattin Bey'in uzun denemeler sonucu, lezzetinden insanı ağlatacak kadar şahane profiterolünün başlıca sırrı çikolatasında yatıyor. Nazar Pastanesi'ndeki tüm soslar Belçika Çikolatası'ndan yapılıyor ve içerisinde su kullanılmıyor. Günlük olarak hazırlanan ürünlerde katkı maddesi bulunmadığından kısa sürede tüketmek şart. Ayrıca pastalar ve tartoletler şeker hamurundan değil, eski usul sade bir şekilde süsleniyor. Kurabiyeler, galetalar, çörekler ve daha pek çok tatlı taze taze ve özenle sunuluyor. Bu nedenle de Nazar Pastanesi, semtin yıllardır vazgeçilmez mekanı olmayı başarıyor.

Nazar-Pastanesi

Nazar Pastanesi'nin Feriköy'e giden Baruthane Caddesi üstünde bir de şubesi bulunuyor. Başka da şubesi yok. Diğer Nazarlarla burayı karıştırmayın; gerçek Nazar bu Nazar!