Osmanlı - Türk Mutfağının En İyi 10 Adresi

mekan.com
2 Kasım 2015
23 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Osmanlı saray mutfaklarının dillere destan olduğu ortada. Birden fazla uygarlığa ev sahipliği yapmasıyla zenginleşen Anadolu mutfağı da, Osmanlı’dan miras yemekler ile zenginleşiyor. Özellikle İstanbul’da atmosferi, iddialı lezzetleri ve gösterişli sunumları sayesinde bu mutfağı temsil eden pek çok restoran var.  İşte sizler için seçtiğimiz Osmanlı - Türk mutfağının en iyi 10 adresi.

Asitane Restoran

Saray mutfağı konusunda uzman olmuş restoran Kariye müzesi ile yanyana. Asitane, periyodik olarak ‘Fatih Sultan Mehmet Dönemi Yemekleri’, ‘Osmanlı Saray’ının Afrodizyak Yemekleri’ gibi özel menü haftaları düzenliyor. Menüdeki 1844 yılına ait kestaneli lahana sarması, badem çorbası ve gerdaniyye özel lezzetlerden bazıları.

asitane restoran
Fotoğraf Kaynak: asitanerestaurant.com

Matbah Restoran

Tarihi Yarımada’da yer alan ve Ottoman Otel bünyesinde bulunan Matbah restoran Osmanlı mutfağının çok sayıda lezzetini günümüze taşıyor. Ballı gemici böreğinden kalamar dolmasına, kirde kebabından dane-i sarı’ya kadar sıra dışı tarifleri de bulacabileceğiniz mekan sizi eşsiz bir deneyime davet ediyor.

matbah restoran
Fotoğraf Kaynak: matbahrestaurant.com

Borsa Restoran

Klasik Türk lezzetlerini Batı sunumu ile servis ederek alışık olmadığımız lezzetleri içeren menü ile bizleri ağarlıyan Borsa Restoran etli lahana sarması, kendine has borsa köftesi ve hurmalı incir tatlısı ile gönüllerde yıllardır değişmez bir yer ediniyor.

borsa restoranFotoğraf Kaynak: borsarestaurants.com

Tuğra Restoran

Çırağan Sarayı bünyesinde bulunan restoran saray yemeklerini gerçek ortamında bizlerle buluşturuyor. Zengin menüsü ve boğaz manzarasını bir araya getiren Tuğra Restoran, fasıl eşliğinde tarihten bir gece yaşatıyor. Keşkek eşliğinde kuzu incik, saray usulü sebzeli tavuk budu güveci restoranın öne çıkan lezzetlerinden bazıları.

tuğra restoranFotoğraf Kaynak: papyon.com

Konyalı Lokantası

Topkapı Sarayı içinde yer alan Konyalı Lokantası saray dokusu ile yerli ve yabancı pek çok devlet adamı, imparator, kral ve kraliçeyi ağırlamış. Menüde; yumurtalı hodan kavurması, rezene kökü yemeği, ballı mahmudiye ve etli düğün çorbası gibi restorana özgü lezzetler bulunuyor. Eğer yemeğinizi tatlı bir son ile taçlandırmak isterseniz çilekli pelte, portakallı baklava ve limonlu elmasiye en iyi tercihleriniz olacak.

topkapı sarayı konyalı lokantasıFotoğraf Kaynak: konyalilokantasi.com

Hünkar Lokantası

Hünkar Lokantası, Türk ve Osmanlı mutfağının nadide örneklerini ‘a la carte’ olarak sunuyor. Ayvalı yahni, işkembeli nohut gibi etli yemekleri çok gözde olsa da vegan yemekler de menüde mevcut. Hazırlanan yemeklerin tamamı tencere yemeklerinden oluşuyor. Lokanta 2007 yılında ‘The Best Restaurants of World’ listesinde dünyanın en iyi 100 restoranından biri seçildi.

hünkar lokantasıFotoğraf Kaynak: istanbulbites.wordpress.com

Hacı Abdullah Lokantası

Hacı Abdullah 122 yıllık geçmişiyle Sultan Abdülhamit’in 1888 yılında berat verdiği ilk lokantadır. İstiklal caddesi üzerinde bulunan mekan, dekorasyonu ile sarayları aratmıyor. 150 çeşit yemeği, özellikle komposto ve turşuları ile hatırı sayılır bir üne sahip. Kuşkonmaz çorba, enginarlı yuva kebabı ve patlıcanlı kuzu inciği ile size kendinizi saraylarda hissettirecek.

hacı abdullah lokantasıFotoğraf Kaynak: dailysabah.com

Feriye Lokantası

Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfağının günümüze uyarlanmış sentezlerini sunan Feriye, tüm yemekleri organik ürünler ile hazırlıyor. Dolayısıyla menü mevsimlere göre değişiyor. Menülerde 14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadarki döneme ait pastırma, ızgarada safranlı somon balığı ve kuzu kuşgömü gibi lezzetler yer alıyor.

feriye lokantasıFotoğraf Kaynak: feriye.com

Beyti

'Etin en iyi piştiği yer' olarak ün yapan Beyti, kuzu kol tandır, döner ve beyti kebap gibi lezzetleri ile saray mutfağından günümüze taşınan lezzetleri bizlere sunuyor.

beyti beyti kebapFotoğraf Kaynak: beyti.com