Osmanlı Saraylarından Gelen Lezzetleri Tadabileceğiniz 16 Mekan

Ritüelleriyle ve malzemeleriyle eşsiz bir nitelik sergileyen Osmanlı Mutfağı, soğuklardan sıcaklara, tatlılardan içeceklere kadar muhteşem bir lezzet şöleni sunuyor. Hem zengin malzemelerden oluşan içeriği, hem de gösterişli sunumuyla iki kat iştah kabartan bu lezzetleri İstanbul'da layıkıyla yapan 16 mekanı sizler için derledik.

Kanaat Lokantası
1933'ten bu yana kalitesinden ödün vermeden hizmet vermeye devam eden Kanaat Lokantası Üsküdar'da yer alıyor. Kendilerine has lezzetleriyle Osmanlı mutfağından seçmeler sunuyor. Tatlı büfesinin önünden geçerken kendinizi tutmanız imkansız olabilir, dikkat edin.




Nar Lokantası
Dekorasyonunda Türk çizgileri hakim olan, kendinizi görsel bir şölenin içinde bulduğunuz Nar Lokantası, enfes menüsüyle damaklarda ve hafızalarda unutulmaz anlar yaşatıyor. Ayrıca mekanda, kendi üretimleri olan organik lokumlar ve reçeller satılıyor.




Yanyalı Fehmi Lokantası
1919'dan beri Kadıköy'de hizmet vermeye devam eden Yanyalı Fehmi Lokantası, sıcakcık dekoruyla hijyene ve hizmete çok değer veren bir mekan. Arka tarafta kış bahçesi bulunan restoranın kalitesine göre fiyatlar da çok makul.




Darüzziyafe
Süleymaniye Külliyesi'ndeki restoran 1992'den bu yana adeta bir ziyafet salonu olarak hizmet vermekte ve mutfak kültürümüzün tüm inceliklerini yansıtmaktadır. Yemeğinizi huzur veren musiki eşliğinde yiyip, hoşça vakit geçirebilirsiniz. Süleymaniye çorbası da buranın en meşhurlarından.




Kiva
Galata'da bulunan Kiva, sadece yemekleriyle değil, mekanın özgün tasarımıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Yolunuz düşerse -bizce düşürmeye çalışın- klasiğin dışındaki enfes çorbaları, fellah köfte ve çıtır kabaklarını denemeyi unutmayın.




Güler Osmanlı Mutfağı
1965'ten bu yana Haydarpaşa'da hizmet veren restoranın menülerinde 720 çeşit yemek var. Osmanlı Mutfağı'nın kaybolmaya yüz tutmuş 600 yıllık şerbet kültürünü de yaşatmaya devam ediyorlar. Bizden söylemesi; Osmanlı Tabağı, Padişah Tatlısı ve Demirhindi Şerbeti'ni denemeden geçmeyin.




Matbah Restaurant
Türkiye'de Osmanlı Saray Mutfağı'nın en önemli temsilcilerinden olan ve çok sayıda yemek yazarının, gurmenin, organizasyonların odağı olan Matbah Restaurant Topkapı Sarayı'nın yanı başında yer alıyor. Yüzyıllık tariflerle unutulmaz, özgün bir tecrübe yaşatıyor.




Eşraf Lokantası
Kimliği yenilenmiş ama lezzeti aynı Eşraf Lokantası'nda kuzine fırınlarda odun ateşiyle destekli, Osmanlı mutfağının doyumsuz lezzetlerini diğer aşçılara da aktarıyor. Bu enfes lezzetler nesilden nesile aktarılarak sizlerin beğenisine sunulıyor. Mekanın günlük menüsünde 20 çeşit zeytinyağlı, 10-15 çeşit sulu yemek, 3-4 çeşit çorba ve onlarca çeşit ızgara et bulunuyor.




Albura Kathisma
Sultanahmet'te bulunan restoran, kırmızı tuğla duvarları ve ferforjeleriyle otantik bir atmosfere sahip. Zengin menüsünde en çok ilgiyi de kebap çeşitleri alıyor. Yemekten sonra sizi 1700 senelik bir sürpriz bekliyor. İnanın memnun kalacaksınız.




Hacı Abdullah Lokantası
Sultan II.Abdülhamit Han’ın resmi müsaadesi ile açılan lokantanın o günden bu güne aynı tadı muhafaza ettiğini, 90 yıl önce yemek yiyen ve bugün de lokantayı şereflendiren Osmanlı torunlarının, şeref defterlerindeki yazdıklarından öğrenmek mümkündür. Size tavsiyemiz özel olarak hazırlanan çeşit çeşit çorbalardan denemeli, Hünkar Beğendi'yi bir de burada tatmalısınız.




Abdulkadir Restaurant
İşletme sahibi Abdulkadır İmamvekilioğlu 2010 yılında hayranı olduğu Kastamonu ve Osmanlı mutfağını tanıtmak için, ailesinden gelen damak zevkine de güvenerek kendi adını verdiği Abdu!kadir lokantasını hizmete sokuyor. Günde 45 çeşit yemek sunan restoran, ekmeklerini de kendisi yapıyor. En meşhur yiyeceği de döner! Denemeden geçmeyin deriz.




Mahmut Usta
Karaköy'de şöyle bir gezintiden sonra yemek yiyebileceğin en iyi adres Mahmut Usta! Tereyağlı pilavı, kavurması, çorbaları, zeytinyağlı yemekleri, ev yapımı yoğurdu, helvası ve fırın sütlacına kadar her gün en iyi malzemelerle usta ellerden çıkan 20 çeşit yemek sunuluyor. Tencere yemeklerinden kusu fasulye harika.




Asitane Restaurant
Edirnekapı'daki Kariye Müzesi'nin hemen yanıbaşında, restore edilmiş bir Osmanlı konağının bahçe katında hizmet veren Asitane Restaurant, unutulmuş Osmanlı lezzetlerini yaşatmak adına periyodik olarak, 'Fatih Sultan Mehmet Dönemi Yemekleri', 'Osmanlı Saraylarından Afrodizyak Yemekler', 'Osmanlı Saraylarında Balık ve Deniz Ürünleri' gibi özel yemek haftaları da düzenliyor.




Hünkar Lokantası
Hünkar Lokantası'nın temeli, on bir yaşında bulaşıkçılıkla başlayan Talip Ügümü tarafından atıldı. Babadan oğula aktarılan lezzet yolculuğu, oğulları Faruk, Feridun ve Galip Ügümü'yle Nişantaşı ve Etiler'de devam etmektedir. Paça çorbasını bir de burada deneyin deriz.




Tuğra Restaurant
Çırağan Sarayı'nın birinci katında, efsane bir ambiyansla sizi karşılayan restoranda romantizmin doruklarına çıkabilirsiniz. Osmanlı mutfağının en seçkin lezzetlerini bulabileceğiniz Tuğra Restaurant güler yüzlü personeli ve enfes boğaz manzarasıyla sizi çağırıyor.




Boğaziçi Borsa Restaurant
Harbiye'de Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nın üst katında yer alan Boğaz manzaralı, modern ve şık dekore edilmiş enfes bir restoran. Yabancı devlet başkanları, bakanlar, prens ve prenseslere hizmet veren Borsa Restaurant, Türk ve Osmanlı Mutfağı'nın en önemli markalarındandır.

İLGİLİ MEKANLAR