Paylaşım Geleneğimizin Baş Tacı; Aşure

mekan.com
2 Kasım 2014
15 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Muharrem ayının gelmesiyle aşure, kendine has lezzeti ile damaklarımızı şenlendirmeye başladı. Dayanışmayı, birlikteliği, bolluk ve bereketi temsil eden tatlı neredeyse her evde kaynatılır. Hepimiz biliriz, aşure ayında devamlı kapı çalar. Bakarsınız komşunuz elinde kaseyle gelmiş. Dolap dolup taşmaya başlamış. Bir yandan da mutfaktan mis gibi kokusu yayılır bütün eve. 
Yıllardır süregelen bu geleneğin tarihi çok eskilere dayanıyor. Pek çok sayıda çıkış öyküsü var ama hepimizin en aşina olduğu; Hz. Nuh’un büyük tufandan kurtulduğunda gemide kalan son erzakların hepsini karıştırıp sulu bir çorba yapılmasını istemesi. Tufandan kurtulanlar çorbayı içerler ve her yıl bunun anısına aşure yapımına devam edilir. 

Fotoğraf (http://www.gurmerehberi.com/gurme-rehberi/yiyecekler/asure-nasil-yapilir/)

Evlerinde kaynatanlar için pratik bir tavsiye verelim; kattığınız bakliyatları ayrı ayrı haşlarsanız ve tarçını tüketileceği zaman serperseniz aşure çok daha lezzetli olacaktır.

Yapmaya vakti olmayan ya da farklı çeşitlerini merak edenler içinse İstanbul’da aşurenin en iyi adreslerini derledik; 

1. Konyalı Lokantası

Hem Topkapı Sarayı’nda hem de Kanyon’da şubesi bulunan restoranın açılış tarihi 1897. 1969’dan beri de Topkapı Sarayı Müzesi içinde hizmet veriyor. Tarihi atmosferi ve ambiyansıyla, aşure gibi geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bir tatlıyı Boğaz manzarası eşliğinde yiyebileceğiniz en mükemmel noktalardan biri Konyalı Lokantası

 
Fotoğraf (http://www.konyalilokantasi.com/)


2. Hacı Abdullah 

Beyoğlu Ağa Camii’nin karşısındaki Hacı Abdullah, Osmanlı-Türk mutfağının en iyi örneklerini sunuyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Karaköy Rıhtımı’nda açılan Abdullah Efendi Lokantası ile serüveni başlamış mekanın. Ustadan çırağa devredilerek bugüne gelen lokantada aşurenin tadı yıllar öncesinin gizli tariflerine dayanıyor. Gelmişken hemen girişte cam kavanozlarda yan yana dizili kompostoların da tadına muhakkak bakmanıza tavsiye ediyoruz. 



Fotoğraf (www.haciabdullah.com.tr)


3. Hafız Mustafa

Fıstıklı baklama, künefe, cevizli şöbiyet, şekerpare, bülbül yuvası, lokum, krem karamel, profiterol, kazandibi, fırında sütlaç, zerde ve tabi ki aşure... Tatlıları ile büyüleyen bir mekan Hafız Mustafa. 1864’de Sirkeci’de ilk kurulduğu yerde 148 yıldır hizmet veriyor bu tarihi tatlıcı. Rengarenk leziz tatlılar tüm çekiciliği ile önünüzde dururken önünden geçip gitmeye takatiniz kalmıyor. Kendinizi bir anda içeride buluyorsunuz. 



Fotoğraf (http://lezzetkasifleri.com/sehrin-en-lezzetlisi/sutlu-tatlida-en-lezzetli-adresler/)

4. Sütiş 

İstanbul’un pek çok semtinde şubesi bulunan hepimizin aşina olduğu bir marka Sütiş. 1953 yılında kurulan markanın ürünlerinin büyük bir kısmı organik. Sütlü tatlıların % 60’ında kendi çiftliklerinden gelen manda sütü kullanılıyor. Organik ürünlerle hazırlanan tatlıları tercih ediyorsanız aşure için en iyi adreslerden biri. 


Fotoğraf (http://www.sutis.com.tr/)


5. Saray Muhallebicisi 

Geleneksel ürünleriyle 1935’ten beri hizmet veren Saray Muhallebicisi’nin 19 şubesi bulunuyor. Bir an önce aşure yemek istiyorsanız muhakkak yakınlarınızda bir Saray şubesi vardır; hiç beklemeden içeri girin. 


Fotoğraf (http://www.saraymuhallebicisi.com/)


6. Faruk Güllüoğlu

Hepimizin bildiği bir marka Güllüoğlu; bayramlarda, özel günlerde ya da canımız çektiğinde muhakkak baklavasından yemişiz ya da sevdiklerimize götürmüşüzdür. Aşure için de güvenle tercih edebilirsiniz. 

Fotoğraf (http://www.farukgulluoglu.com.tr/)

9. Tarihi Sarıyer Muhallebicisi

1928’ten beri hizmet veren Tarihi Sarıyer Muhallebicisi, tatlılarına lezzet katabilmek için kendi çiftliğini açmış ve malzemelerini buradan temin ediyor. Aşuresinin sade durduğuna bakmayın tadı muazzam.


Fotoğraf (http://www.tarihisariyermuhallebicisi.com.tr/)

10. Özsüt

Hiçbir ürününde katkı maddesi kullanmayan Özsüt’ün aşuresi lezziz durmuyor mu? 
 

Fotoğraf (http://www.ozsut.com.tr/)
Kapak Fotoğraf: (https://www.flickr.com/photos/cemvedatisik/)