Ramazan Ayında Kilo Almamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazanda yeme düzeni alışık olunan sayısının dışına çıkıyor ve bu az öğün sayısına rağmen tüketimimiz neredeyse 2 kat artıyor. Bu bozuk düzeni ise en iyi şekilde korumanın yolu günlük hayattaki rutinimize en yakın beslenme düzenini Ramazan ayına uyarlamaktan geçiyor. Bu yıl oruç tutuyorsanız 17 saat boyunca aç kalacaksınız. Eğer sahur saatinde uyanıp yemek yemek yerine gece yatmadan bir şeyler yiyip uyumayı tercih ederseniz kan şekeriniz daha kısa sürede düşecek ve siz günün yarısından fazlasını aç gecireceksiniz. Bu kadar uzun saatler aç kalmanın verdiği rehavet ile iftarda hızlı ve olması gerekenden fazla beslenirseniz bünyeniz alıştığı düzenin dışında bir durumla karşılaşacak ve kan şekerinizi düzenlemek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle iftar öğününüzü iyi ayarlamanız Ramazanda kilo almamanız için önemli bir yer tutmakta. 



Sahur saati gecenin ortalarına denk geldiğinden ve sahur sonrası tekrar uyumaya zaman kalacağından dolayı tüketeceğiniz gıdalarda çok önemlidir. Akşam belirli saatlerden sonra yenen yemeklerin kilo artışında çok önemli rol oynadığı hepimiz tarafından bilinmekte. Bu nedenle kıyma içeren sebze yemekleri, tahıl içeren ekmekler ve çorbalar, az tuzlu peynir ve kaşar gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar, meyve ve su tüketimi sahurda çok önemli yer tutmakta. Kalorisi az ve sizi daha uzun süre tok tutabilecek gıdalar tüketmek midenizde gerginlik yaratmanızı ve insülinin ani yükselmesini önleyecek böylece Ramazan ayını çok daha rahat geçireceksiniz. 

Gıdaları uzun süre aç kaldıktan sonra ya da uyku arasında tüketeceğiniz için az az almalı ve çok iyi çiğneyerek tüketmelisiniz. Yemek seçimind çok fazla yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan kesinlikle uzak durmalısınız. Vücudunuz bütün gün aç kalması sebebi ile yorgun düşecek bu nedenle masadaki karbonhidrat, proetin gibi dengeleri iyi ayarlamalı hepsinden belirli oranlarda mutlaka tüketmelisiniz. İftarda ve sahurda midenizi birden yemekle doldurmanız kan şekerinizin hızlı salgılanmasına yol açacak ve zaman içerisinde ciddi problemler ortaya çıkacaktır. 



Oruç bir diyet yöntemi değildir bu nedenle sahur ve iftar saatlerinde bedenin ihtiyaçlarını iyi algılayıp onları tüketmek en doğru seçenek olacaktır. Tükettiğiniz her gıdayı ölçülü ve zamanlı tüketirseniz kilo problemi yaşamazsınnız. Vücudunuzun temel gıdalar dışında tatlıya da ihtiyacı olduğunu, haftanın 2 günü sütlü tatlı tüketebileceğinizi ancak diğer günler meyve tüketimi yapmanız gerektiğinide hatırlatmadan geçmeyelim. 

Son olarak yetişkin bir insan bedeninin günde yaklaşık 1.5 ila 2 litre arasında su tüketmesi gerekmektedir. Özellikle Ramazan ayında vücut hem yeme düzeni olmadığından hem de yediğimiz gıdaları daha yavaş yaktığından su alımını neredeyse iki katına çıkartır. Sizlerde iftar ve sahur saatleri dışında kalan zaman diliminde bolca su, bitki öayı ve su oranı yüksek gıdalar tüketerek vücudunuzun susuz kalmasını engelleyebilir ve böylelikle kilo alımını önleyebilirsiniz.