Reçel Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken İpuçları

Reçeller her mevsim sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Tatlı bir kapanışın en güzel yanı olan bu reçeller olmadan kahvaltı sofraları hep bir buruk kalıyor. Tadını ve kıvamını tutturabilmek için bazı püf noktaları olan bu lezzetin pişirme detaylarını sizler için araştırdık. 
  • Reçelin dibinin tutmaması için, reçeli kaynattığınız tencerenin içine cam bir bilye atabilirsiniz. Kaynarken köpürmesini önlemek adına ise içine biraz tereyağı katıp tahta bir kaşık yardımı ile karıştırabilirsiniz. 
  • Eğer soğuk tezgah üzerine ya da suyun içerisine damlatacağınız birkaç damla reçel dağılmadan, top gibi durursa kıvamı iyi anlamına gelmektedir.
  • Reçel yapımında kullanılacak meyvenin tatlı veya ekşi olması kullanacağınız şeker miktarını değiştirir. Şeftali ve kayısı gibi şeker oranı yüksek meyvelere daha az şeker koymanız gerekirken, vişne ve erik gibi ekşi meyvelere daha fazla şeker koymanız gerekmektedir. 
  • Reçel ve marmelatların yapımında kullanılacak vanilya, tencere ateşten indirildiği zaman eklenir ve kapağı kapatılıp soğumaya bırakılır. Karıştırılmaz. 
  • Uzun süre tüketilmeyecek olan reçellerin, şekerlenmemesi için, şeker dengesi mutlaka bir dilim limon ya da bir miktar limon tuzuyla sağlanmalıdır. 
  • Olabildiğince taze ve olgunlaşmış meyveler seçmeye dikkat edilmelidir. Reçel yapacağınız meyvelerin küçücük dahi olsa çürüğü olmaması da önemli bir nokta. 
  • Reçelinizi tahta bir kaşık yardımıyla hep aynı yönde çevirerek karıştırın. Eğer bu tekniği uygulamazsanız hem reçelinizin kıvam alması daha uzun sürer hem de kavanozlama işleminizden sonra çok çabuk sulanır. Bu da istediğiniz gibi, tam kıvamında bir reçeliniz olmayacağı anlamına gelir. 
  • Reçelin kaynarken üstüne çıkan köpüklerini, kaynaması kesildiği zaman sıcak suya batırılmış demir bir süzgeç ile almanız gerekmektedir. Reçelin kaynaması sırasında köpükleri almanız gereksiz bir işlemdir. Eğer çok fazla köpürmesini istemiyorsanız içerisine bir parça tereyağı atmanız yeterli olacaktır. 
  • Reçelinizin yapımını tamamladıktan sonra sıcak ve tam olarak kurulandığından emin olduğunuz kavanozları ağzına kadar doldurmalısınız ve kapağını hava geçirmeyecek şekilde kapatmalısınız. 
  • Reçel kavanozlarının kapaklarını reçel çok sıcakken ya da reçel soğuduktan sonra kapatmamalısınız. 
  • Kavanozlarınızı, ışık görmeyen ve çok sıcak olmayan, havadar yerlerde muhafaza etmelisiniz. 


Eğer bu ipuçları sonrasında evlerinizde reçel yapmak isterseniz size Kahvaltı Sofralarınız İçin Değişik Reçel Tarifleri ve Kahvaltılarınıza Renk Katacak Enfes Reçel Tarifleri yazılarımızı okumanızı öneririz. Dilediğiniz reçel tarifleri ile hazırladığınız lezzetli kahvaltı sofraları için şimdiden elinize sağlık, afiyet olsun :)