Şeker bombardımanı hazır ambalajlı meyve sularının zararını farkeden ve evde kendi içeceğini hazırlamak isteyenler için, Osmanlı Mutfağı’ndan günümüze taşınmış enfes şerbet tariflerini bu yazıda sizinle buluşturmak istedik.
Zencefil Şerbeti
1 litre suya 2 parmak kalınlığında taze zencefili kabuklarını soyun ve doğrayıp atın. 1 limonu kabuklarıyla birlikte doğrayıp suyun içine bırakın. Seçtiğiniz tatlandırıcıdan, bal ya da pekmez olabilir, arzu ettiğiniz miktarda ekleyin ve bir taşım kaynatın. Soğuduğunda içine bir limonun suyunu ekleyin. İsteğe bağlı olarak taze nane ile servis edebileceğiniz Zencefil Şerbeti, hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olduğu gibi, vücut direncini arttırmada da oldukça etkili.
Sirkencübîn Şerbeti
1 lt suya, 1 su bardağı elma sirkesi, 2 yemek kaşığı bal katıp iyice karıştırarak elde edebileceğiniz bu şerbet, harareti önlediği gibi, kanı temizlemeye de yardımcı oluyor.
Gül Şerbeti
Bir avuç gül (kırmızı veya pembe) yaprağını şeker, bal veya tatlandırıcı ile on dakika kadar ovun. Orta boy derin bir kaba koyun. İçine bir limon suyu ve kaseyi dolduracak kadar içme suyu ekleyip kabın ağzını kapatın veya streçleyip buzdolabına kaldırın. Bir gece bekletin, ertesi gün temiz bir tülbentle süzün. Soğuk olarak tüketeceğiniz bu şerbet, hekimler tarafından göğsü yumuşatması ve mideyi rahatlatması için tavsiye edilirmiş.
Meyan Kökü Şerbeti
Bir bütün meyan kökünü yıkayın, ezin ve bir tencereye koyarak üstüne 2,5-3 litre kadar su ekleyin. Üzerine bal ya da pekmez ekleyerek tatlanmasını sağlayın. Bu şekilde bir gece bekletin. Ertesi gün, tortusu kalmayana kadar temiz bir tülbentle süzün. Buzdolabında soğuttuktan sonra içebilirsiniz.
Ayva Şerbeti
Dört ayvanın saplarını ve çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin. 1,5 litre suyla ve arzu ettiğiniz tatlandırıcıyla birlikte orta ateşte 25 dakika kadar kaynatın. Ayvalar iyice haşlanınca tencere içinde ezebildiğiniz kadar ezin. Süzdükten sonra soğutup servis edebileceğiniz Ayva Şerbeti, geçmiş zamanlarda iştah açıcı, güç verici ve ishal önleyici olarak öneriliyormuş.
Nar şerbeti
Narları derin bir kapta elinizle iyice sıkıp ezin. Çıkan suyu süzün. Bu suyu, bir tencereye aktarıp içine seçtiğiniz tatlandırıcıdan ekleyip bir taşım kaynatın. Nar şerbetine nane de çok yakıştığından, 2 dal taze naneyi bu aşamada tencereye ekleyin. Karışım kaynayıp soğuduktan sonra süzün. Soğuk servis edeceğiniz Nar Şerbeti, göğüs ağrıları ve öksürüğe oldukça iyi geliyor.
Kızılcık Şerbeti
İyice olgunlaşmış kızılcıklar ezilir, çekirdekleri ayıklanır. Derin bir kaba konur ve üstüne sıcak su dökülerek üstü bezle kapatılır. Bir gece oda sıcaklığında bu şekilde bekleyen karışım, ertesi gün suyu süzülerek, eğer içinde posası biraz kalsın isteniyorsa, delikli bir süzgeçte ezilerek yeni bir kaba alınır. İçine şeker veya bal eklenip soğuk servis edilir.
Koruk Şerbeti
Fotoğraf Kaynak: 1.bp.blogspot.comBir kilogram koruğu, salkımından ayırıp iyice yıkayıp temizleyin. Ardından havanda ezebilir veya katı meyve sıkacağında sıkabilirsiniz. Çıkan suyu süzün. Bir litre suyu seçtiğiniz miktarda tatlandırıcı ile 25 dakika kadar kaynatın. Soğuduğunda içine koruk suyunu atıp karıştırın. Soğuk olarak servis edeceğiniz şerbetinizi dilerseniz elma dilimleri, taze nane veya rendelenmiş limon kabuğuyla da sunabilirsiniz. Pek çok yerde özellikle de Marmara Adası’nın bütün çay bahçelerinde sunulan koruk şerbeti, balgam ve ödem söktürücü özelliğe sahip.
Tarçın Şerbeti
1 litre suya 2 kabuk tarçın, 5 karanfil ve seçtiğiniz tatlandırıcıdan 1 yemek kaşığı ekleyip 20 - 25 dakika kadar kaynatın. Meyve karışımlı tarçın şerbeti yapmak isterseniz içine yarım elma, ayva veya armut da ekleyebilirsiniz. Kaynadıktan sonra süzüp dilerseniz sıcak, dilerseniz soğuk tüketebilirsiniz. Vücudu ısıtmak ve terletmek amaçlı önerilen bir şerbet.
Demirhindi Şerbeti
Demirhindi sayılan şerbetler arasında belki de en mucizevi olanı. Faydası saymakla bitmeyen Demirhindi Şerbeti, özellikle kansızlığa ve sindirime çok faydalı. Bağırsak hareketlerini düzenlediği gibi, vücut direncini de arttırıyor. Evlilik Kurtaran Şerbet: Demirhindi Şerbeti yazımızdan daha ayrıntılı bilgi alabilir ve enfes tarifini edinebilirsiniz.