Sahurda Beslenme

​Ramazan’ın ilk günü başladı ve bu gece 2. sahur için kalkıyor olacağız. Sahurda yenilen yemeğin ağır olmaması, sizi gün boyu tok tutacak olması ve sussuz kalmadan günü atlatabilmenizi sağlıyor olması gerekmekte. Peki bununla ilgili tüketmemiz gereken gıdaları ve nasıl bir beslenme şekli ile ilerlememiz gerektiğini biliyor muyuz? 

Sahur Kahvaltı Yerine Geçmeli

Kahvaltı rutinimiz 1 ay boyunca olmayacağı için hem bedenimizin aldığı gıdaların eksikliğini yaşamaması için sahurunuzu erken kahvaltı gibi düşünebilirsiniz. Gün boyu sizi tok tutacak ve susamanızı engelleyecek gıdalar ile sahur yapmanız ise çok önemli. Tuz oranı düşük gıdalar tüketerek bedeninizin su ihtiyacını düşürmeden sahur yapabilir, proetin içeriği yüksek gıdalar ile de kan şekerinizin belirli bir seviyede kalmasını sağlayabilrisiniz. Bol miktarda sıvı tüketmeyide ihmal etmemeniz oldukça önemli. Eğer tüketeceğim gıdalar nasıl olmalı diye sorarsanız mideniz tüm gün boş kalacağı ve sahurda yediğiniz gıdaların tüketimi ile bir günü tamamlayacağı için protein açısından zengin, acıkmayı uzun süre engelleyecek gıdalar tercih etmeniz çok önemli. Yumurta, yoğurt, süt ve peynir bu anlamda en ideal gıdalar arasında yer almaktadır. 



Börek, akşamdan kalan yemekler, kızartma tarzı gıdalar ve tuzlu besinler sindirim güçlüğü yaşatacaklarından dolayı sahur sofralarınızda bulundurmamanız gereken yiyecekler. Sabah kalktığınızda mide yanması veya ekşimesi yaşamak da kötü bir durum olacağından çok tuzlu ya da midenize zarar verdiğini düşündüğünüz gıdalarıda tüketmemeniz en doğru seçim olacaktır. Sahurda yiyeceğiniz öğünün içine mutlaka peynir ve sebze eklemeniz gerekmekte; peynir kalsiyum bakımından sebze ise vitamin ve mineral bakımından vücudunuz ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ya da kepekli ekmekleri tercih ederseniz daha uzun süre tok kalabilirsiniz. Sahurda içeceğiniz su miktarının günlük içtiğiniz su miktarından daha fazla olmasına da muhakkak önem gösterin. Sütte sahur sofralarında önemli bir yer tutuyor. Sahur saatinde içeceğiniz 1 bardak sütünde sizi uzun süre tok tutacağını unutmamanızda fayda var. 


 
Son olarak akşam yatmadan önce yemek yemenin size çok zararlı olduğunu ve sahur saatinde uykunuzdan uyanarak yemek yemenin çok daha sağlıklı olduğunu, böylelikle daha uzun süre tok kalabileceğinizi de söylemeden geçmeyelim. Hepinize hayırlı ramazanlar dileriz.