Sanat ve Teknolojinin Kucaklaştığı Festival: amberFest'15

mekan.com
6 Kasım 2015
13 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
2007 yılından bu yana sanat ve teknolojiyi İstanbul’da buluşturan uluslararası amberFestival’in bu yıl dokuzuncusu düzenleniyor. amber’15 Sanat ve Teknoloji Festivali ‘Çalışıyorum Öyleyse Varım- Laboro Ergo Sum’ temasıyla dijital devrim, emek, günlük rutinler ve toplumsal kimlik ilişkilerini sorgulamayı hedefliyor. Festivalde bu temanın çerçevesinde Avusturya, Almanya, Birleşik Krallık, Belçika ve Türkiye’den sanatçılar eser ve projelerini sergiliyor. Festival kapsamında atölye çalışmaları, performanslar ve özel etkinlikler de yer alıyor.
 
amberfest bager akbay deniz yılmazFotoğraf Kaynak: arkitera.com

amberFestival açılışı, 6 Kasım Cuma akşamı festivale katılan sanatçıların da katılımlarıyla 17:00 19:00 saatleri arasında Adahan İstanbul Oteli Sergi salonunda gerçekleşecek. Ayşegül Koç moderatörlüğünde gerçekleşecek olan panelin konuşmacıları arasında Ulaş Sunata, Omar Berakdar, Zeynep Kıvılcım ve Mesha Kınık yer alacak. Açılış etkinliği kapsamında yine aynı saatler içerisinde ve aynı mekanda ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Oyunlardan Ne Bekliyoruz’ başlıklı bir de kısa panel yer alacak. Connecting Cities Projesi, In-Situ ve DECOL Kooperatif işbirliğiyle 6-15 Kasım 2015 tarihleri arasında, Adahan İstanbul Oteli, İskele 47, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Akbank Sanat, İTÜ Taşkışla olmak üzere beş mekana yayılacak olan amber’15 Sanat ve Teknoloji Festivali tüm sanat ve teknoloji severleri bekliyor

Sergilenecek Eserlerden Örnekler


Bager Akbay - “Deniz Yılmaz”

amberFest’Ten tanıdığınız Bager Akbay insan hakları, hayvan hakları derken robot hakları konusuna da eğlenceli bir bakış açısı getirdi. Bürokratik, hukuki ve etik kaygıları tek hamlede yerle bir eden yaklaşım geliştiren Akbay: ‘Eğer bir robotun yazdığı şiir, bir gazetenin ‘Yurdumun Şairleri’ köşesinde yayımlanırsa, o robot yurdumuzun bir vatandaşı olacaktır’ dedi.
Bu fikirden hareketle Türkçe şiirler yazan Deniz Yılmaz isimli robotu programladı. Yurdumuzun şair robotu, şiir anatolojisinde yer alan şiirleri gözden geçiriyor, kelimeler arasındaki ilişkiyi inceliyor ve bu ilişkileri kendi şiirlerine yansıtıyor.
Bager Akbay, bu fikirden hareketle Türkçe şiirler yazan Deniz Yılmaz isimli bir robot programlamış. Yurdumun şair robotu, bir şiir antolojisinde yer alan şiirleri gözden geçiriyor, kelimeler arasında kurulan ilişkiyi inceliyor ve bu ilişkileri kendi şiirlerinde kullanıyor.

yurdum şairi deniz yılmaz Bager AkbayFotoğraf Kaynak: sanatblog.com


Rafet Arslan- Simulasyon: Sanat-Emek Piramidi

Rafet Arslan eseri hakkında şunları söylüyor: "Yapıt amber’15’in güncel emek sömürüsü kavramına yönelik soruşturmasına paralel, kendi varolduğum sanat alanındaki ekonomik hiyerarşiyi haritalamaya soyunmuştur. Projenin arzu ettiğim sunum biçimi, boş ve karanlık bir oda içinde bir projeksiyon ve tablet ile sergilemektir. Benim düşündüğüm piramit, her katın sıra ile yandığı, hareketli bir şekilde oluşacak, söz konusu haritada sabit olmayan ve tamamlanınca farklı katlarda görülebilecek bir unsur daha olacak (collector). Benim tasarladığım piramit yanında her izleyicinin kendi emek-sanat piramitini tasarlamasına aracı olmak için bir tablet bulunacak. Ana ekranda böylece 3 piramit: benim tahayyülüm, izleyicilerin piramitleri ve de bunların toplamı aynı anda izlenebilecek. Bu setup’ı bir web server üzerinden kurmayı düşünüyoruz. bir de bu kavramı tartılır hale getirdiğimiz bir tartışmayı da (video vb formatta) çalışmayı tamamlamak ve desteklemek için oluşturma düşüncemiz var."

simulasyon Rafet Aslan sanat emek piramidiFotoğraf Kaynak: internethaber.com