Şef Aydın Demir İle Boğaz'ın Yanı Başında

İstanbul’un en güzel konumdaki restoranlarından biri olan Feriye Palace'ın şefi Aydın Demir bu ayki konuklarımızdan. Şefin başarılarla ve yeniliklerle dolu meslek hayatını tadına doyulmaz bir sohbetle masaya yatırdık. 

1969 Bolu Mengen doğumlu şef, dört kuşaktır yeme içme ile uğraşan ailenin şimdilik son temsilcisi. İlk gençlik yıllarında ailesinden farklı bir mesleğe yönelmek istese de, babasının hissiyatlı ve geleceğe yönelik inançlı bir konuşması O’nu yükselişlerle dolu kariyerinde ilk kamçılayan etken olmuş. İlk zamanlarda bu mesleği fazla sevmese de birkaç yıl içerisinde mesleğinde kendisini, kendisinde de mesleğini bulmuş. Babasının tecrübeyle sunduğu tavsiyelerin üzerine mutfaktaki başarısını görmesi, mesleğine sevgiyle devam etmesini sağlamış. 

Aydın-Demir-Feriye-Restaurant

Şef Aydın Demir ilk profesyonel tecrübesini şimdilerde aktif olmayan Moda 29 Restaurant’da yapmış. İlk işinin bu denli önemli ve nezih bir yerde olmasından sonra, diğer işlerde de aynı seçiciliği sürdürmüş. Askerliğin ardından Topkapı Eresin Otel’in, sıfırdan başlayarak 2. şefi konumunda açılışına hizmet etmiş. Kendini geliştirme heyecanı ve böyle temelden bir tecrübe bir araya gelince adeta bir yüksek eğitim olmuş. Sonrasında Feriye’nin ilk açılışında 6 ay bulunup, yıllar sonra yeniden aynı mekana yolunun düşeceğini bilmeden füzyon mutfağı yapan fransız restoran Citron’da şef olarak kariyerine devam etmiş. Citron’un geniş kitaplığından olabildiğince faydalanan Aydın Demir, bu esnada ingilizce kurslarına devam etmiş. Yüksek sosyetenin kısa sürede ilgi odağı olan Changa Restaurant’a şef olmasıyla da kariyerinin önemli bir adımını atmış. Restoran Magazin tarafından 2001 yılında Dünyanın  en iyi 50 restoranı arasında 38. sırada yer almayı başaran bu mekanın şefliğini yapmak Aydın Demir’i sektöründe daha da tanınır hale getirmiş. Ardından Ritz Carlton’da 3 Michelin Yıldızlı bir şefle çalışma şansı ve Çırağan Kempinski Tuğra Restaurant’da fine dining Türk Mutfağı adına gelişmeler gerçekleştirmesi, bu gelişmeler üzerine de mekana 4 farklı ödül kazandırması Şef Aydın Demir’in başarılarla dolu meslek serüveninin altın basamakları olmuş. 

Aralarında Konyalı ve Divan Grubu gibi pek çok önemli ismin bulunduğu mekanlarda şef olarak yer alma fırsatı bulan Aydın Demir, son olarak Ortaköy Feriye Restaurant’da enfes yemeklere imza atıyor. Dönem dönem sunduğu tv’de yemek programlarına bu sezon Turkmax Gurme’de devam edecek olan Şef, mesleki deneyimini çeşitli sempozyumlar ve söyleşilerle yeni nesle aktarıyor. 2008’de Timeout tarafından Yılın Şefi Ödülünü ve 2012'de Fransa’da 400 kişiyi bilgisi ve yemekleriyle ağırladığı sempozyumun ardından Dünya Beyaz Külahlı Şefler Ödülünü kazanan Şef Aydın Demir, ülkemizin en kıymetli şeflerinden biri. 
 

İmza Yemek: Viski Ve Meyan Kökü Marinasyonlu Bonfile


Viski-Meyan-Kökü-Marinasyon-Bonfile-Feriye-Restaurant

Şef Aydın Demir’in babasından miras bir tarifle hazırladığı Viski Ve Meyan Kökü Marinasyonlu Bonfilesi, Feriye Restaurant’da Şef’in imza yemeği. Meyan kökü birkaç gün bekletildikten sonra acı suyu dökülüyor ve yeni suyla birkaç gün daha bekletiliyor. Bonfile meyan kökünden elden edilen bu suda, viskide ve sır baharatlarla marine edildikten sonra konukların sevdiği oranda pişiriliyor. Yanında kremalı patates kulesi ve bebe ıspanak ile servis edilen bonfile, üzerinde sosuyla damaklarda unutulmaz bir haz bırakıyor. 
 

Bonus: Beyaz Çikolata Çorbası


Beyaz-Çikolata-Çorbası

Bu tatlı için gerçekten diyecek söz bulamıyoruz. Beyaz çikolata sevenler Feriye Restaurant’ın kapısına dayanmalılar. Mascarpone ve süzme yoğurt ile karıştırılan beyaz çikolatanın tam ortasına baileys mousse oturtulmuş. Etrafına da kıtır browniler serpilmiş. Ortaya da tadına doyulmaz bir efsane lezzet çıkmış. Feriye’de ne yerseniz yiyin, ama finali mutlaka Beyaz Çikolata Çorbası ile yapın; bizden şiddetle önerilir.

Bize kapılarını açan Feriye Restaurant’a ve tatlı sohbetiyle keyifli anlar yaşatan Şef Aydın Demir’e çok çok çok teşekkürlerimizi sunuyoruz.