Soğuk Kış Günlerinde Sıcacık Bir Etkinlik: mekan.com Yemek Kulübü, Asia Chai Art'ta

mekan.com
18 Ocak 2016
11 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
mekan.com yemek kulübü olarak, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak ve çay hakkında bilgiye doyacağımız bir etkinlik gerçekleştirdik. 15 Ocak Cuma günü gerçekleşen etkinliğimiz, Asia Chai Art’ta, çayı hayatlarının vazgeçilmezi ilan etmiş blogger dostlarımız ve Asia Chai Art’ın sahibi Halil Bey’in samimi sohbetiyle renklendi. 

Anadolu Yakası’nda, Kazasker minibüs caddesi üzerinde bulunan Asia Chai Art oldukça merkezi bir konumda. Kolaylıkla ulaştığımız mekana girer girmez, insanı sımsıcak bir atmosfer ve farklı çayların karışık aromasının ferahlatıcı kokusu karşılıyor. Çeşit çeşit demliklerin, uzak doğu konseptli aksesuar ve süs eşyalarının tam ortasındaki birbirinden farklı çayların cazibesine kapılmamak elde değil.



Asia Chai Art'ın sahipleri Halil ve Aylin Ulaş çifti, kurumsal hayattan uzaklaşıp babalarının uzak doğu ile olan bağlantısından yola çıkmış, çay kalitesini arttırarak fark yaratmak ve insanlara bu noktada katkıda bulunmak adına Asia Chai Art’ı açmışlar. Halil Bey ve eşi, işlerini adeta tutku haline getirmişler. Çay hakkında herşeyi araştırıyorlar, bilgi dağarcıklarını genişletip, bu bilgileri paylaşacak platformlar yaratıyorlar. Bu vesileyle bizimle etkinlik yapmayı da kabul ettiler. İyiki de ettiler :)



Farklı bahçelerin, farklı hasatlarını deneyerek çayların en iyisini ve en içlerine sinenini dükkanına getiren Halil Bey’in workshop tadındaki sohbeti, son dönemin popüler içeceği beyaz çay eşliğinde, çayın tarihine ve demleme yöntemlerine dair ipuçlarını anlatarak başladı. Temel bilgi olarak, hangi çayı yapıyor olursanız olun öncelikle çok kaynar suyu çaya dökmek yapraklara zarar verdiğinden çay olması gereken kıvamda olamıyor. Bu yüzden kaynamış suyu biraz dinlendirip, ortalama 80 dereceye geldikten sonra demlemeye başlamak gerekiyor. Demleme süresi de ortalama 3 - 4 dakika olmalı. 



İlk bulunduğunda ilaç olarak kullanılan, zamanla keyif verici içecek olarak yaygınlaşan çay, pek çok kültürde önemli bir yere sahip. Özellikle Uzakdoğu, çayın mabedi. Tabii Uzakdoğu ve çay diyince akla ilk yeşilçay geliyor. Yeşilçayı, Çinliler diğer başka bitkiler ve çaylarla pek karıştırmıyorlarmış. Fakat bazı yakışan aromalar yeşil çayı enfes bir hale getirebiliyor. Örneğin, yaseminli yeşilçay Asia Chai Art müşterileri tarafından en çok denenmek istenen, beğenilen ve tercih edilen çaylardan biri. Denediğimizde biz de daha önce içtiklerimizle arasındaki farkı yakalayabildik. Kaliteli çayın tadı bir başka vesselam.



Halil Bey’in bizlere denetmek istediği pek çok farklı çay vardı. Öyle zengin bir çeşitlilik söz konusu ki hepsini deneyemesekte Asia Chai Art’ın fark yaratan çaylarını sırasıyla tatma şansına nail olduk. Oolong çaylarının en popüleri olan Tie Guan Yin (Merhametin Demir Tanrıçası) soya sütü ile yıkandıktan sonra kurutulan ve tatlı bir içimi olan keyifli bir çay. Katılımcılar olarak hepimizin favorileri arasında yer almayı başaran Milk Oolong, çay anlayışına farklı bir anlam katıyor. Oolong çayı Tayvan’dan getirilen çok özel bir çay. Siyah çay yüzde yüz fermante edilirken, Oolong çayı yalnızca yüzde 7 fermante ediliyor. Demlenme süresini doğru ayarladığınızda, aynı çayı sekiz kez demleyebiliyorsunuz. Denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.



Bir taraftan bölgelere göre çay kültürünü konuşurken bir taraftan da birbirinden farklı çayları denemeye devam ettik. Etkinliğin belki de en dikkat çeken çayı Lapsang Souchong isli çaydı. Kokusu daha yumuşak ama tadı keskin bu çay, Çin’in Fujian eyaletinde yetiştirilen siyah çayın, çam ağacının kökleriyle tütsülenmesi sonucu elde ediliyor ve kafein oranı oldukça yüksek. Çayda farklı deneyimlere açık olanların mutlaka tatması gerekiyor.

Bir diğer önemli çay ise pu’er. Pu’er metabolizmayı hızlandıran en etkili çay belkide. Bu nedenle kadınlar tarafından özellikle tercih ediliyor. Geçtiği işlemlerden dolayı lezzeti yıllandıkça artan bu çayı benzersiz yapan şey, alışılmadık bir fermantasyon süreci geçirmesi.



Damaklarımızın lezzet geçişleriyle mest olduğu etkinliğimizin sonuna gelirken, Asia Chai Art’ın fiyatlarından bahsetmek istiyoruz. Demlemedeki doğru oranı ve bu oranı birkaç kez kullanabileceğinizi düşünürseniz fiyatlar oldukça makul. Hatta gündelik siyah çay tüketimini ve yanlış demleme tekniklerini göz önünde bulundurduğumuzda Asia Chai Art’tan alacağınız çaylar daha bile ekonomik. Bununla beraber Asia Chai Art’a gittiğinizde Halil Bey ve çalışanlar sizi samimiyetle karşılıyorlar. Denemek istediğiniz çayları, doğru teknikle demleyip tadına bakmanız için ikram ediyorlar. Halil Bey, tüm müşterileriyle ayrı ayrı ilgilenip, kişiye özel hizmet sunuyor. Buna hoş sohbeti de eklerseniz, Asia Chai Art, çay alışverişinden öte bir deneyim yaşatıyor.



mekan.com yemek kulübü olarak, Asia Chai Art’ta blogger dostlarımızla gerçekleştirdiğimiz çay etkinliğimizin sonunda, Halil Bey tüm katılımcılara hoş hediyeler sundu. Halil Bey’e bu nazik davranışı, samimi misafirperverliği, bilgi dolu sohbeti; blogger dostlarımıza da katılımları ve paylaşımları için çok teşekkür ederiz.  



Başka bir etkinlikte görüşmek üzere :)