Türk Doçent Tarafından Yeni Keşif!

mekan.com
8 Haziran 2015
12 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş

Her zaman söylüyoruz, kahveye verilen değer son yıllarda bir hayli arttı! İnsanların kahveye ilgisi artınca kahve üzerine araştırmalar da doğru orantılı olarak arttı. Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ve Amerikalı doktora öğrencisi Evan Buechley’nin liderliğinde dünyanın en doğa dostu kahveesi keşfedildi.

Doç.Dr. Çağan ŞekercioğluFotoğraf Kaynak: zete.com

Koç, UTAH üniversitelerinde öğretim üyesi olan Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu ve ekibinin araştırması sonucunda kahvenin kaynağı Etiyopya’da geleneksel kahve fidanlıklarının kuş türleri için dünyanın en iyisi olduğunu kanıtladı.

3 yıllık araştırma projesinin sonunda dünyanın en doğa dostu kahvesi Etiyopya'da keşfedildi. Araştırmaya göre, kahvenin keşfedildiği ilk yer olan ve kahveye adını veren güneybatı Etiyopya'nın Kaffa bölgesinde gerçekleştirilen geleneksel yetiştiricilik şekli sayesinde ormanlardaki doğal kuş çeşitliliği, dünyadaki diğer kahve çiftliklerinden daha iyi korunuyor.

etiyopya ormanlarıFotoğraf Kaynak: zete.com

Biological Conservation bilimsel dergisinin Ağustos sayısında çıkan çalışmaya göre bu çiftliklerde, çevredeki ormanda bulunandan 2.5 kat daha fazla kuş türü barınıyor.

National Geographic kaşifi, fotoğrafçısı Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu'nun çalışması, National Geographic Keşif ve Araştırma Komitesi ve Christensen Fonu tarafından da destek gördü. Yayınlandığı Bilimsel dergi Biological Conservation tarafından Ağustos ayı sayısının en önemli makalesi ve dergi editörü tarafından da 'mutlaka okunması gereken' makale seçildi. Duyurulan makale başkta ABD olmak üzere bir çok ülkede büyük ses getirdi. 

etiyopya kahveFotoğraf Kaynak: kahvecandir.com

Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu kahve alırken dikkat etmeniz gerektiğini söylüyor. En ideal kahvenin orman ağaçlarının gölgesinde yetişen kahveler olduğuna değiniyor. Kahvenin anavatanının özellikle Etiyopya ve Doğu Afrika olduğu bilgisini veriyor.