Her Eylül Gelen Müjde: Turşu Zamanı

mekan.com
26 Eylül 2014
30 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş

Yeşilçamın mihenk taşlarından ‘’Neşeli Günler’’i hepimiz biliriz. Adile Naşit ve Münir Özkul’un o meşhur turşu kavgasını hatırlamayanımız yoktur. Yine bir turşu mevsimi gelmiş çatmışken, yaklaşık 7 ay boyunca afiyetle turşu yiyebileceğiz. Turşuyu ülke olarak çok sevdiğimiz bir gerçek. Kuru fasulyenin yanına, şöyle güzel bir turşu yemek için ideal zamanlara yaklaşıyoruz.

Lahana, salatalık, biber turşuları için alışverişimizi şimdiden yapmaya başlayalım. Ev yapımı turşunun yerini hiçbir şey tutamaz ne de olsa. Turşu yapımının birinci kuralı malzemeyi iyi seçmek, seçilen malzemeleri iyice yıkadıktan sonra, kullanacağımız malzemeleri delerek kavanozlamak, sarımsak da olmazsa olmaz bu işte tabii. Sarımsak konusundaki doz tercihe bağlı. Eğer patlıcan turşusu yapıyorsak sarımsak ikiyle çarpılır. Pancar turşusu için sarımsak ve saf sirke birlikte kullanılır. Kayatuzu, sirke ve limontuzu da olmazsa olmaz malzemelerden. Sonrasında yapılacak şey kavanozlarımızı ışık görmeyen serin bir yerde 20 gün ile 1 ay arası bekletmek. En önemli püf noktalarından biri meyve sebzenin toplandığı gibi suyunu kaybetmeden turşusunun kurulması gerektiği.

Turşu üretiminde yaklaşık 20 çeşit sebze kullanılıyor. Kornişon salatalık turşusu ise en çok tercih edilenlerden biri.

Peki benim turşu kurmaya zamanım yok, turşumu ev yapımı turşu yapan iyi bir turşucudan alayım diyenler nereleri tercih etmeli?
 

Asri Turşucu Cihangir

1938 yılından beri sektörde olan Asri Turşu en meşhur turşuculardan biri. Malum Neşeli Günler filminin de geçtiği yer aynı zamanda. Asri turşu, turşuları daha az tuz kullanarak yapıyor. Cam kavonozlarda satılan turşuları annelerimizin evde hazırladığı turşular kadar leziz.
 


 

Petek Turşuları Beyoğlu Balık Pazarı

Dile kolay 30 senelik babadan oğula geçmiş bir işletme. Beyoğlu Balık Pazarı'nın demirbaşlarından. Kayısı ve kiraz turşuları ise meşhur. Hala denemediysek eğer bunların yanında erik ve bamya turşularını denemeyi de unutmayalım.
 


 

Özcan Turşuları

Yine köklü ve eski bir turşucu. Lahana dolma, domates ve sarı biber turşuları meşhur. Adres Kadıköy Çarşı.
 


 

Pelit Turşuları

Sunduğu farklı tatlar ile rakiplerinden ayrılan bir turşucu. Sivas yöresinden gelen ve pancar dalı ile yapılan Pezik turşusu denemeye değer.


Soydan Turşuları

Beşiktaş Çarşı'da bulunan turşucuda çokça biber turşusu çeşidi bulunuyor. Süs, saksı, Arjantin, macar, çarliston derken liste uzuyor. Ünlülerin de yoğun ilgi gösterdiği bu turşucuda tadacak çok çeşit turşu bulmak mümkün.


Merkez Şarküteri

Levent'te bulunan şarküteride 24 çeşit turşu satılıyor. Turşusunun lezzetini ise asit kullanmayıp doğal su kullanmalarına bağlıyor.Ünlü müdavimleri arasında ise Hıncal Uluç ve Fatih Terim bulunuyor.


Uludağ Turşucusu

Fatih semtinde kalan eski birkaç turşucudan biri Uludağ Turşucusu. Farklı lezzetleri, farklı illerden temin ediyorlar. İzmir, Afyon, Tekirdağ ve Bursa tarafından sebze alışverişlerini yapıyorlar. Ürettikleri turşuları en az 1 ay bekleterek tüketiciye sunuyorlar.



Hacı Abdullah Lokantası

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan turşucu, 1888'den beri hizmet veriyor. Aynı zamanda İstanbul'un en eski ve meşhur lokantalarından. Turşularında kullandıkları sebze ve meyveleri yaklaşık 70 senedir aynı kabzımaldan alıyorlar. Acur, patlıcan, kenger, meşe palamudu gibi değişik turşu çeşitlerini de burada bulmak mümkün.

 




Son olarak Galata Köprüsü ve Eminönü'ndeki seyyar turşucularımızı da unutmamak lazım. Plastik bardaklarda turşularımızı alıp, bir haftasonunda yürüyüş yapmak için turist olmaya gerek yok.Turşu mevsimi geliyor. Afiyet olsun!