Turşusunu Mu Kursak?

Türk Yemek Kültürü’nde önemli bir yere sahip olan turşu kurma geleneği, ilk olarak Arkaik Dönem’de (Klasik Dönem öncesi erken çağlar) sebze ve meyveleri uzun süre muhafaza etmek amacıyla kullanılan bir yöntem. İlk kez topraktan yapılma büyük boy küpler içerisinde kurulumu yapılan turşu, Antik Çağlarda ticari amaçlı olarak ahşap kaplara kurulmuş ve saklanmaya çalışılmış. Fakat ahşap ve asidin reaksiyonu nedeniyle bu yöntemden vazgeçilip, toprak kap kullanılmaya devam edilmiş. 

Toprak-Küp-Kap-Turşu

Günümüzde genel olarak plastik ve cam kaplara kurulan turşular, özellikle kış aylarında Geleneksel Türk Yemekleri'nin yanında servis ediliyor. Yazın bolca yetişen sebze ve meyveler kış aylarına kadar muhafaza edilebilsinler diye % 5 yada 10’luk tuz çözeltisine bastırılarak fermante edilir. Sebze ve meyvelerdeki şeker 50 - 75 C° sıcaklıkta, genelde birkaç haftalık bir sürede laktik aside dönüşür. 

Genellikle sıkı dokulu sebze ve meyvelerin turşusunu kurmak tercih edilir. Salatalık, lahana, biber, yeşil domates, havuç, yaban eriği, acur, pancar, ayva ve elma en çok turşusu yapılan sebze ve meyvelerdir. Yeme içme kültürü içerisinde yapılan gelişmelerden ve denemelerden turşular da nasibini aldı tabi. Artık hemen hemen her meyve ve sebzenin turşusu kuruluyor. Muz, yumurta, mandalina, karpuz, kırmızı soğan ve balık turşusu kavanozları, turşu dükkanları vitrinlerinde ilgi çekiyor. 

Kırmızı-Soğan-Turşusu

Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insan bedeninin yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan mineralleri ve elementleri bünyesinde bolca barındırır. Tuzlu olması nedeniyle yaz aylarında daha çok tüketmenizi tavsiye ettiğimiz turşu suyundan ödem sorunu yaşayanların uzak durması gerekiyor. 

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi

Kornişon-Salatalık-Turşusu

Malzemeler: 2 kg kornişon salatalık, 4-5 adet nohut, 10-15 adet sarımsak, Yarım limon, 2-3 yaprak taze nane, 1 tutam maydanoz. Salatalık Turşusunun Suyu İçin: 2 litre su, 2 yemek kaşığı kalın tuz, 2 yemek kaşığı sirke.

Hazırlanışı: Salatalıkların saplarını kesin. Sonra salatalıkları 2-3 yerinden bıçağın ucu ile delin. Limonu daire şeklinde dilimleyin. Kavanozun içine salatalıkların yarısını koyun. Üzerine biraz sarımsak, 2-3 yaprak taze nane, 4-5 adet nohut ve limon dilimlerini koyun. Sonra tekrar kalan salatalıkları ve kalan sarımsakları koyun. Salatalık turşusunun suyu için; bir kaba tüm malzemeyi koyun ve karıştırın. Daha sonra hazırladığınız turşu suyunu salatalıkların üzerine dökün. Son olarak maydanozları üzerine bütün olarak yerleştirin. ( Hem malzemelerin yukarıya çıkmasını önler hem de turşunun bozulmasını engeller). Karanlık ve güneş almayan bir ortamda saklayın.

Afiyet olsun!