Yaşam Otu Semeni, Nevra Aray'ın Ellerinde Yeniden Canlandı

İstinye’de kısa bir süre önce açılan, Azeri Mutfağı’ndan seçkin lezzetlerin sunulduğu Semeni Restaurant, sahibi Nevra Aray’ın kusursuz zevki ve el lezzetiyle İstanbul’da fark yaratan bir mekan olarak hizmete başladı.

Nevra - Aray - Semeni - Restaurant - Azeri - Yemekleri

Nevra Aray 1962 Iğdır doğumlu. 16 yaşına kadar Iğdır’da yaşayan Nevra Hanım, liseyi 4 yıl Erzurum’da yatılı olarak hemşirelik bölümünde okumuş. Eşiyle film senaryolarını aratmayan keyifli bir tanışma hikayesinden sonra evlenip, iki erkek çocuk Dünya’ya getirmiş. Ev hanımı olarak uzun yıllar evinde çok sayıda misafir ağırlayan Nevra Hanım, zaten ailenin ve arkadaş çevresinin çoktan şefi ilan edilmiş. Zaman içerisinde yalnızca kendi çevresinde başlayan bu el lezzeti ünü, şimdilerde açmış olduğu Semeni Restaurant’da artmaya devam ediyor. 

Nevra Hanım’ın dedesi yıllar önce eve İranlı bir aşçı getirtmiş ve annesi o aşçı ile birlikte büyümüş. Zaten Azeri kökenli olan ailenin mutfağı’na İranlı bir şefin girmesiyle gastronomik bir buluşma yaşanmış. Annesinin böyle bir evde büyümüş ve yemek yapmayı böyle bir ortamda öğrenmiş olması, Nevra Hanım’a büyük bir miras olarak aktarılmış. Doğu Kültürü’nde önemli bir yere sahip olan düğün ve cenaze yemeklerinde, Nevra Hanım’ın annesi özellikle davet edilip, ocağın başına getirtilirmiş. Hemen hemen tüm yemekleri annesinden öğrenen Nevra Hanım, aile bağlarını halen korumaya devam ediyor. Iğdır’da bulunan çiftliklerinden kız kardeşi ve erkek kardeşinin özenle hazırladıkları, dönemine göre hazırlanan domates konserveleri, reçeller, tereyağı ve daha pek çok ürünün kullanıldığı Semeni’nin mutfağı Nevra Hanım’ın annesinden kalan nostaljik eşyalarla donatılmış.

Semeni - Restaurant - Azeri - Yemekleri 
Semeni Restaurant’ın dekorasyonundan, menüsüne kadar herşeyi için kolları sıvayan Nevra Hanım, mutfağı’nın özellikle açık olmasını tercih etmiş. Güven ve samimiyet kazandıran açık mutfak, aynı zamanda Nevra Hanım’ın konuklarının yemeklerinden duydukları memnuniyeti gözlerinde görebilmesinde önemli bir unsur olmuş.

İmza Yemek: Taş Köfte

Taş - Köfte - Azeri - Yemekleri - Semeni - Restaurant

Taş üzerinde yaklaşık 3 saat kadar, ahşap tokmakla dövülen kuzu ve dana eti karışımından yapılan Taş Köfte’nin bu işlem için özel bir tekniği var. Bu teknikle dövülen et, kıyma halini aldıktan sonra içerisine taşın altında ezilerek oluşturulan yarım nohut yani lepe, pirinç ve baharatlarla yoğuruluyor. Yuvarlak köfteler haline getirilirken de içerisine küçük bir parça patates ve yemeğin en büyük sürprizi ekşi erik konuyor. Hazırlanan köfteler salçalı ve baharatlı suyla bir güzel pişiriliyor ve ortaya daha şimdiden Semeni’yi ziyaret sebebi olan Taş Köfte çıkıyor. Yanında İran’dan gelen Sedir Pirinci ile yapılmış yüzlü gözlü pilavı ve cacık niyetine tüketebileceğiniz Yoğurt Çorbası’nı tavsiye ederiz.

Semeni - Restaurant - Un - Helvası

Semeni Restaurant’da Un Helvası da zahmetli yapılan ve çok beğenilen lezzetlerden biri. Öncelikle sütle yoğurulan un irmik haline getiriliyor. Bu işlem elde yapılıyor ve saatler alıyor. Sonrasında kevgirden geçirilen unun büyük parçaları tereyağı ile kavruluyor. Kalan küçük parçaları da eklendikten sonra şekerli su ile kıvamı aldırılıyor. İrmiksi un parçalarının kıtır kıtır ağza geldiği ve damakta hoş bir lezzet bıraktığı helva, Semeni’deki tatlı seçenekleriniz arasında mutlaka olmalı. 

mekan.com Yemek Kulübü olarak, Semeni Restaurant'da düzenlediğimiz etkinliğimizin ''İstanbul'da En Yahşi Yemeğin Adresi: Semeni Restaurant'' adlı yazısından hem mekan hem de birbirinden leziz Azeri Yemekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.