Yılbaşında İçilen Yerel İçecekler

mekan.com
30 Aralık 2015
2 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Yılbaşı geceleri, aileler ve dostlar geleneksel yemeklerin olduğu sofralarda buluşuyorlar. Bu yemekler ülkeden ülkeye, yöreden yöreye değişiklik gösteriyor. Peki ya içecekler? Sizler için araştırdık ve yılbaşına özel yerel içecekleri yazdık. 

Fotoğraf Kaynak: static.bnr.bg

Boza

Boza Hakkında Herşey yazımızdan da hatırlarsınız, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bu kış içeceği, bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Eskiden, soğuk kış gecelerinin sessizliğini yırtan bozacı sesini artık pek duyamasakta, bu geleneksel lezzetten vazgeçmek oldukça zor. Üzerine tarçın ve taze kavrulmuş mis gibi sarı leblebi ile servis edilen, tadına doyulmaz boza, yılbaşı gecesi tüketilen özel içeceklerden biri. Hele bir de yolunuz Vefa’ya düşerse 1876’dan bu yana hizmet veren tarihi Vefa Bozacısı’na mutlaka uğrayın.

Fotoğraf Kaynak: yemekmutfak.com

Salep

Kurutulup toz haline getirilmiş dağ orkidelerinin soğanlarından yapılan salep, bu toz, süt ve şekerle kaynatıldığında, içerdiği nişasta benzeri maddeler nedeniyle koyulaşan bir kıvama geliyor. Üzerine tarçın dökülerek servis ediliyor. Kış gecelerinde ve soğuk algınlığında içinizi ısıtacak, sağlıklı bu içecek yılbaşı gecesi için de güzel bir seçim.

İstanbul'da En İyi Salep Adresleri►

Fotoğraf Kaynak: gvzb.com

Sıcak Şarap

Sıcak şarap, Güney Amerika’da Navegado, Batı Avrupa’da Glühwein, İskandinav ülkelerinde ise Gløgg olarak biliniyor. Soğuk kış günlerindeki özel geceler için ideal bir içecek. İçerisine konulan çubuk tarçın, çubuk vanilya, muskat, karanfil, portakal ve elma ile enfes bir tada kavuşan şarap, yılbaşı gecesine hoş bir şekilde eşlik edecektir.



Bamya Çiçeği Çayı

Yerel adı ‘’Sorrel’’ olan, 1700’lerden bu yana Jamaika, Trinidad ve Tobago’da yetiştirilen bamya bitkisi ve bu bitkiden yapılan yerel bir içecek. Bamya çiçeği, amber çiçeği veya gülhatmi olarak da bilinmektedir. Bamya çiçekleri şeker, tarçın çubuğu, karanfil, yenibahar ve zencefille birlikte kaynatılıp süzüldükten sonra, çocuklara buz, yetişkinlere ise rom ile servis ediliyor. Kan şekeri ve tansiyonu dengelemesinin yanı sıra, kanı temizleme ve bağışıklığı kuvvetlendirme gibi pek çok faydası bulunuyor. 


Fotoğraf Kaynak: sagliktanhaber.net

Atole

İlk olarak Azteklerin soğuk kış günleri için yaptığı düşünülen Atole, mısırla yapılan bir içecek. Sıcak suya katılan mısır ununa, tarçın, süt, şeker (ya da bal), anason tohumu, acı biber ve bazen de çikolata katılarak yapılan bu içecek salepi andırmıyor değil. Meksika’da Noel ve 1-2 Kasım’da kutlanan Ölüler Günü’nde hala Atole içiliyor.

Fotoğraf Kaynak: 3.bp.blogspot.com

Trabzon Hurması Çayı

Asya’da, ay takvimine bağlı olarak günü her yıl değişen yılbaşı kutlamalarında içilen Trabzon hurması çayı, Kore’de, yıl içinde sağlık ve bereket getireceği inancıyla, tatlı kurabiye ya da pirinç bisküvileriyle ikram ediliyor. Hurmalar tarçın çubuğu ve zencefille suda kaynatılıp, içerisine şeker ya da bal eklenerek soğuk halde içiliyor. Bardakta çam fıstığı ile de servis edilen bu çay, denemeye değer.

Fotoğraf Kaynak: cdn.nasilkolay.com

Eggnog

Kuzey Amerika’da kökeni 14. yüzyıla kadar dayanan muhallebi kıvamındaki bu içecek, eskiden İngiltere’de şeker ve baharat katılmış şarap ve bira içine eklenen sıcak sütün kesilmesiyle elde edilen ve ‘’Posset’’ adı verilen bir içkinin günümüze gelmiş son hali. İngiltere’nin Amerika’yı sömürgeleştirmesiyle oraya kadar gitmiş ve Eggnog adını almış.  Amerika’da sıcak süte yumurta katılması üzerine, kremaya ve muhallebiye benzer bir kıvam kazanmış.  Eggnog, ABD’de çırpılmış yumurta, şeker, süt, krema, muskat ve likör (genellikle burbon, rom ya da kanyak) karışımıyla yapılıyor.



Sımsıcak bir kış ve yılbaşı geçirmeniz dileğiyle :)