Dünya Mutfakları ve İstanbul'daki En İyi Adresleri

mekan.com
30 Nisan 2015
271 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Dünya mutfaklarını tanımak ve İstanbul'daki en güzel örneklerini öğrenmek için yazımıza göz atmanızı öneririz. 

Brezilya Mutfağı  -  La Paz Cafe Bar America Latina

Brezilya mutfağı, genellikle et, balık, deniz ürünleri ve pirinçten oluşur. Lakin balık, ete oranla daha fazla tüketilir. Bugün Brezilyalıların neredeyse milli yemeği haline gelen siyah fasulye, Afrika Mutfağı'ndan etkilenerek ortaya çıkmıştır.  Brezilya dünyanın en lezzetli etlerini üreten bir ülkedir. Hal böyle olunca Brezilyalıların bir diğer sevilen yemeği de Chourasco dedikleri mangalda ızgaradır. Tatlılardan da mango ve portakal mousseları en tanınmış olanlarıdır. Peki bu nefis lezzetler için Brezilya’ya gitmek istiyor muyuz? Eh, sanıyoruz ki ‘hayır‘ cevapları yoğunlukta. Zaten bu lezzetleri yemek için Brezilya’lara kadar da gitmemize gerek yok. La Paz Cafe Bar America Latina, Brezilya mutfağını ayağımıza getirmiş bile! Bize de gidip yemek düşer.



Özbek Mutfağı - Özbek Sofrası

Özbek Mutfağında en çok et ve hamur kullanılır. Ekmeğe nan denir ve çeşitli şekillerde pişirilir. En özel yemekleri pilavlarıdır. Ayvalı pilav, Özbek pilav, Kovatak pilav vs. Özbek Pilavı etli ve havuçludur. Su buharında pişirilen mantı da Özbek mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Maş horda ve Mastava çorbaları Özbeklerin mutfaklarından eksik olmaz. İstanbul’da Özbek mutfağının en iyi temsilcilerinden Özbek Sofrası da Zeytinburnu’nda!



Rus Mutfağı - Ayaspaşa Rus Restaurant

Rus mutfağının geneli ete dayalıdır. Sığır, tavuk ve koyun eti bolca tüketilir. Av hayvanlarını da mutfaklarında çokça görürüz. Tavşan, ceylan, geyik, yaban ördeği ve yaban kazı en çok avlananlardır. Sebze olaraksa salatalık, havuç, soğan, sarımsak, bal kabağı, şalgam, kırmızı pancar, patates ve lahana tüketilir. İstanbul’da Rus mutfağının en iyi temsilcisi ve bolca tarih kokan bir mekan olan Ayaspaşa Rus Restaurant’ı mutlaka deneyin!



İspanyol Mutfağı - La Mancha

İspanyol mutfağı balığa ve deniz ürünlerine dayalı, sarımsak ve zeytinyağı da bolca kullanan bir mutfaktır. Ayrıca kırmızı et ve bakliyatlar da çokça kullanılır. İspanyol mutfağı dediğimizde aklımıza tabii ki önce Paella geliyor. Bu meşhur ve lezzetli yemek, İspanyol mutfağı severlerinin vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Paella; pirinç ve safran başta olmak üzere, etler, deniz mahsulleri ve sebzelerle yapılan bir yemektir. İstanbul’daki en iyi örneğini ise La Mancha’da yemeniz mümkün.



İran Mutfağı - Asuman Restaurant​

Şiraz üzümünün kökenlerinin dayandığı İran mutfağında meyve ve sebzeler, pirinç, et, kuru yemiş ve çeşitli baharatlar yemeklerde bolca kullanılıyor. Kuzu, tavuk ve ördek gibi et çeşitleri bolca kullanılırken, deniz mahsulleri çok az kullanılıyor. Yeşilliklerin dışında yemeklere domates, salatalık, soğan, turşu, limon, yoğurt eşlik ediyor. Sofralarda kişniş otu, fesleğen ve tarhun gibi taze baharatların yanı sıra lavaş ekmeği de her zaman bulunuyor. Ve tabii ki meşhur İran yemeklerini en iyi şekilde, bizlere Asuman Restaurant sunuyor.



Hint Mutfağı - Dubb Indian Restaurant

Hepimizin bildiği üzere Hint mutfağında en çok kullanılan şey baharatlardır. Tatlısından çorbasına kadar her şeyde baharat kullanılır. Yemekler genellikle tavuk etiyle yapılır. Pirinç mutfağın baş malzemesiyken tatlılarda süt, yağsız sütten, lor peyniri ve şurup kullanılır. Çünkü tatlısız yapamayan Hintliler, ağır Hint yemeklerinden sonra sindirimi kolaylaştırmak için hafif şeyleri tercih ediyorlar. Peki Hint mutfağının İstanbul’daki en iyi örneği neresi? Dubb Indian Restaurant!



Gürcü Mutfağı - Galaktion

Oldukça az baharat kullanılan Gürcistan yemekleri et, hamur işleri, köfte ve sebzelerden oluşuyor. Ceviz, nar ve sarımsak, peynir, fasulye, patlıcan, ıspanak ve erik gibi şeyler sık kullanılıyor. Yaz aylarında ise taze kişniş yaygın bir biçimde kullanılıyor. Kendi topraklarından elde ettikleri şeftali, erik, armut ve üzüm gibi meyveler ile narenciye ürünleri sık tüketiliyor. İstanbul’da Gürcü mutfağının en güzel örneğiyse, Galata’daki Galaktion! Supkharço, Glekhuri, Khinkali, Haçapuri ve armutlu Gürcü gazozu mutlaka denemeniz gerekenlerden.



Tayland Mutfağı - Pera Thai

Tayland mutfağında da baharatlar çokça kullanılmaktadır. Tayland yemeklerinde ekşi, tatlı, tuzlu ve acı dengesi gözetilir. En çok sevilen Tay yemeği ise Köri. Ama bildiğimiz köri ile hiçbir alakası yok. Zaten bizim kullandığımız köri İngilizlerin icadı ve Hindistan’da da, Tayland’da da bu hazır baharat kullanılmıyor. Hindistan ve Tayland’da köri, sulu veya soslu yemek anlamına geliyor. Tayland körisinin en önemli özelliği içinde Hindistan cevizi sütü olması. İstanbul’da Tayland yemeklerini Pera Thai’de yiyebilirsiniz.