İstanbul'un Tarihi Tatları

mekan.com
18 Ocak 2016
13 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Hangimiz tatlıya, lokuma ya da çikolataya bayılmıyoruz ki? Peki gittiğimiz, trend mekanların dışında artık efsaneleşmiş klasik tatlıcıları biliyor muyuz? Bu tarihi mekanları sizler için sıraladık; ancak şimdiden uyaralım iştahınız açılıp diyetiniz bozulabilir!

Cemilzade

Udi Cemil Bey, henüz on altı yaşındayken Cemilzade’yi kurmak adına ilk adımını atmış. Çıraklık ettiği ustasından öğrendiği özel lezzetlerle ezme, lokum ve akide şekeri satmak üzere, 1883 yılında ‘Şekerci Cemil Bey’ dükkanını açmış. Lokum yapmaya başladıkları günden itibaren adını dünyada duyuran bu dükkan ilk başlarda oldukça küçükmüş. Günümüzde 127 yıllık kalitesini hiç bozmadan faaliyete devam eden Cemilzade, dört çeşit ezme, sekiz çeşit şekerleme, yedi çeşit çikolata ile damaklarınıza şenlik yaşatmaya devam ediyor. 

cemilzade esmeFotoğraf Kaynak: static.perabulvari.com

Hamdi Baklava

Yabancı turistlerin ilgi odağı olan Hamdi Baklava, 1970 yılında Şanlıurfa’dan İstanbul’a taşınan lezzetler arasında. Kebabıyla nam salmış Hamdi Restoran aynı zamanda baklavaları ve tatlılarıyla da akıllarda yer etmiş. Sekiz farklı çeşit baklava ve künefesiyle başlayan yolculuk günümüzde menüsüne kattığı birçok yeni lezzet eşliğinde devam ediyor. 

hamdi baklavaFotoğraf Kaynak: istanbulplaces.com

Şekerci Cafer Erol

Tarihi 1800’lere dayanan, çok eski bir lezzet olan Cafer Erol, 1945 yılında başladığı yolculuğa aynı durağında devam ediyor. Şekercinin Göztepe, İstinye ve Florya olmak üzere dört şubesi daha var. Butik üretim anlayışı ile yoluna devam eden Cafer Erol açıldığı tarihten bu yana müşteri memnuniyeti odaklı şekilde ilerliyor ve emeğinin karşılığını alıyor. El yapımı olarak üretilen ürünlerin arasında rengarenk akide şekerleri, çikolatalar, ezmeler, hamurlu ve sütlü tatlılar, reçeller ve çeşitli lokumlar bulunuyor.

şekerci cafer erolFotoğraf Kaynak: gurkankucukler.blogspot.com.tr

Koska Helvacısı

Tam 109 yıldır İstanbulluların damaklarında lezzet patlamaları yaratan Koska, 1907 yılında Hacı Ali Dindar tarafından Sirkeci tren istasyonunun karşısındaki küçük bir helvacı olarak kuruldu. Kısa bir süre içinde adını tüm Türkiye’nin bildiği tatlıcılar arasına girdi. Önünde uzun kuyruklar olan dükkan 1931 yılında Beyazıt’a taşındı. Bugün 150 çeşit helvasıyla ve reçel, tahin, pekmez gibi çeşitleriyle sofralarımıza konuk olmaya devam ediyor.

koska helvaFotoğraf Kaynak: howtoistanbul.com

Hacı Muhiddin Bekir

Tüm dünyanın sevdiği lokum’u ilk üretenlerden biri Ali Muhiddin Hacı Bekir. İlk dükkanını 1777’de Bahçekapı’da açan Ali Muhiddin o yıllarda akide şekeri ile ün yapmıştı. Asıl ününe ise 1881 yılında kavuşan ve nişastanın bulunması ile, şekerle birlikte nişastayı kullanıp lokum üretmeye başlayan Hacı Bekir, o tarih’ten beri İstanbul’un en iyi lokumcuları arasında yer alıyor. Hacı Bekir şuan 28 farklı çeşit lokum bulunuyor.

hacı muhiddin ali bekirFotoğraf Kaynak: wikipedia.org

İnci Pastanesi

1944 yılında Luka Zigoris tarafından, Beyoğlu İstiklal Caddesi 124 numaralı tarihi binada hizmete açıldı. Hizmet verdiği Cercle D’orient binasından 7 Aralık 2012’de restorasyon gerekçesi ile tahliye edilen pastane 70 gün kapalı kaldıktan sonra Mis Sokak’ta tekrar faaliyete girdi. Beyoğlu’nun profiterol simgesi olan pastane İnci Pastanesi, ekler ve kuru pasta mamüllerde üretiyor. 

inci pastanesiFotoğraf Kaynak: salom.com

Meşhur Balkan Tulumba

1996’dan bu yana Alibeyköy’deki işletmesinde hizmet veren Balkan önünde upuzun kuyruklar oluşmasına rağmen başka şube açmadı. Balkanlar’dan gelen lezzeti bizlere ‘günlük ve hafif’ tulumba ile sevdiren işletme kesinlikle glikoz kullanmıyor. Mide yakmayan bu tulumba eşliğinde ikram edilen böğürtlen suyunun tadı uzun süre damaklarınızdan silinmeyecek.

balkantulumbaFotoğraf Kaynak: balkantulumba.com

Baylan Pastanesi

87 yıldır hizmet veren Baylan, Cumhuriyet ile yaşıttır ve İstanbul’un yaşayan en eski pastanesi olarak anılmaktadır. İlk şubesi Taksim Deva Çıkmaz’ında açılan Baylan kısa sürede edindiği ün ile ikinci şubesini 1925 yılında Karaköy’de açar. 3. şubesi 1961 yılında, Kadıköy’de şuanda olduğu yerde açılır. Sadece ürettiği lezzetler ile değil açıldığı dönem itibari ile Atilla İlhan, Behçet Necatigil, Orhan Kemal ve Peyami Safa gibi önemli isimlerin buluşma ve tartışma yaptığı mekan olarak da nam salmıştır. Kup Griye, Adisababa ve Peş Melba gibi özel tatları deneme fırsatı yakalayabileceğiniz Baylan; şuanda Bebek ve Kadıköy şubesi ile hizmet vermektedir.

baylan pastanesiFotoğraf Kaynak: baylan.com